Ekološki problemi ne poznaju granice

“Šume i rijeke ne znaju šta je administrativna granica, kao ni ptice ni ribe”

15571 pregleda 5 komentar(a)
Mitrović i Vujović, Foto: MEPG
Mitrović i Vujović, Foto: MEPG

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović i ministarka zaštite životne sredine Srbije Irena Vujović dogovorili su potpisivanje memoranduma o saradnji, kojim će se definisati aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine, među kojima je rješavanje problema plutajućeg otpada na rijeci Lim.

Mitrović, koji sa saradnicima boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Srbiji, poručio je da ekologija ne poznaje granice.

“Šume i rijeke ne znaju šta je administrativna granica, kao ni ptice ni ribe”, kazao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, problem jedne države je problem i države susjeda.

“Stoga, moramo zajedno da rješavamo goruće ekološke probleme, jer zdrava životna sredina je izuzetno važna za budućnost svih naših građana”, poručio je Mitrović.

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma saopšteno je da su danas dogovoreni budući koraci povodom problema plutajućeg otpada na rijeci Lim.

Vujović je kazala da je Ministarstvo na čijem je čelu raspisalo konkurse za postavljanje barijera na Limu.

"Formirali smo i zajedničko tijelo nadležnih ministarstava i radnu grupu koja će mapirati sve divlje deponije u slivu rijeke, kako bismo krenuli sa njihovim uklanjanjem”, navela je Vujović.

Ona je rekla da postoji volja za jačanjem bilateralne saradnje i da su danas dogovorili i konkretne korake.

Kako je saopšteno, na sastanku je bilo riječi i o razmjeni iskustava i dobre prakse u dijelu ekološke inspekcijske kontrole, ali i o izgradnji reciklažnih centara i postrojenja za preradu otpadnih voda.

“Imamo veliki problem sa čvrstim otpadom i došli smo da vidimo kako Srbija rješava taj problem. Srbija će graditi osam reciklažnih centara i ta iskustva će nam biti korisna”, rekao je Mitrović.

Sagovornici su, kako je saopšteno, razgovarali i o temama poput edukacije građana, kako bi se podigla svijest o značaju očuvanja zdrave životne sredine.

Bonus video: