Divlja gradnja stigla i do tužilaštva

Morsko dobro tvrdi da je prošle i ove godine izgrađeno 109 nelegalnih objekata i da su nemoćni da se sami izbore sa tim problemom

10109 pregleda 9 komentar(a)
Uzurpirane obje obale Bojane (ilustracija), Foto: Wikipedia
Uzurpirane obje obale Bojane (ilustracija), Foto: Wikipedia

Stotinu i devet objekata bez dozvole sagrađeno je na Bojani tokom prošle i ove godine.

To stoji u odgovoru Službe za ustupanje morskog dobra na pitanja “Vijesti” u kome se još ističe da brojne prijave i zahtjevi inspekcijskim službama nijesu spriječile ekspanziju divlje gradnje.

“Tokom perioda 2020-2021, na području Ulcinja, konstatovana je ekspanzija bespravne gradnje na obalama Bojane. Prema zadnjoj evidenciji, popisano je ukupno 109 objekata, 48 na lijevoj i 61 na desnoj obali, koji nisu predviđeni važećim Programom privremenih objekata u zoni morskog dobra za period 2019-2023. godine“, piše u odgovoru službe Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom.

Ističe se i “da JP nema upravnu nadležnost, odnosno ingerencije državnih organa uprave, te ne može vršiti kontrole shodno Zakonu o inspekcijskom nadzoru“.

“To na osnovu naših prijava - zahtjeva za kontrolu, sprovode nadležne inspekcijske službe. Naime, i pored velikog broja zahtjeva i urgencija za inpekcijsku kontrolu, bespravna gradnja nije zaustavljena. JP iniciralo je novim zahtjevom kontrolu kod Komunalne inspekcije Ulcinj, te obavjestilo resorno Ministarstvo ekologije i prostornog planiranja i urbanizma o navedenom“, ističu u JP.

Pored navedenih, naglašavaju u JP, obaviješten je Osnovni državni tužilac u Ulcinju da postoje sumnje da su izvršena krivična djela - građenje objekta bez prijave i dokumentacije za građenje i protivpravno zauzimanje zemljišta.

U odgovoru na pitanja “Vijesti”, stoji i da na obalama Bojane postoje 503 kućice sa čijim vlasnicima JP zaključuje ugovore o korišćenju morskog dobra. Navodi se da za 25 lokacija JP nema zaključene ugovore zbog toga što se “ili niko nije odazvao na javni poziv za prikupljanje ponuda za davanje u zakup tih lokacija ili su lokacije sporne u smislu da postoje odstupanja u površinama između predviđenih Programom privremenih objekata u zoni morskog dobra i stanja na terenu“.

Podsjeća se da je u prošloj godini na snazi bio ukupno 471 ugovor o korišćenju morskog dobra.

“Vodimo 32 spora za naplatu naknade za 2020. godinu, te za ove lokacije nije zaključen aneks o produženju ugovora za korišćenje morskog dobra za 2020. godinu. U ovoj godini važećih je 38 ugovora“, ističu u JP i dodaju da je tako mali broj zaključenih aneksa, odnosno ugovora, posljedica pravne činjenice da je većina ugovora istekla 31. decembra 2020. godine, što je jedan od naslijeđenih problema.

Konstatuju da u prvom kvartalu 2021. godine nije usvojena Odluka o raspisivanju tendera za zakup zemljišta u državnoj svojini na obalama rijeke Bojane.

“Trenutno se radi i na rješavanju ovog problema, odluka je pripremljena i u najskorijem roku će biti usvojena na sjednici Odbora direktora“.

Bonus video: