Botanička bašta u srcu grada

U susret ovom datumu, Turistička organizacija Tivta je u saradnji sa JP Komunalno Tivat obnovila informativne table koje se nalaze u Velikom gradskom parku

4935 pregleda 1 komentar(a)
Veliki gradski park, Foto: Radio Tivat
Veliki gradski park, Foto: Radio Tivat

Povodom 24.maja - Evropskog dana parkova, Turistička organizacija opštine Tivat danas je organizovala edukativni obilazak Velikog gradskog parka.

Evropski dan parkova se po ekološkom kalendaru obilježava 24. maja. Ustanovljen je 1999. godine od strane Evropske Federacije nacionalnih parkova, s ciljem da se skrene pažnja na značaj zelenih površina.

Ovaj dan se u Evropi obilježava organizovanjem raznih manifestacija s namjerom da ljude svih starosnih dobi približi prirodi, da više vremena provode uživajući u njoj.

U susret ovom datumu, Turistička organizacija Tivta je u saradnji sa JP Komunalno Tivat obnovila informativne table koje se nalaze u Velikom gradskom parku. Pojedine table su revitalizovane, postavljanjem novih naljepnica, dok je nekima od njih obnovljena i konstrukcija.

U obilasku
U obilaskufoto: Radio Tivat

Za Turističku organizaciju Tivat je, kako se čulo juče tokom obilaska ove botaničke baste, Veliki gradski park od posebnog značaja, koji predstavlja jednu od lokalnih turističkih atrakcija, a turiste privlače i manifestacije ovog tipa koje se u njemu održavaju.

“Poznato je da je Tivat dio procesa pristupa Green Destinations i dobitnik nagrade za TOP 100 održivih destinacija za 2020. kao i pobjednik u kategoriji „Priroda i eko turizam“ u okviru Green Destinations Story Awards 2021. za Tivatska solila kao primjer dobre prakse. Ove prestižne nagrade su dokaz da je Tivat na dobrom putu, a TO Tivat će nastaviti da organizuje i podržava aktivnosti koje za cilj imaju očuvanje prirode i njenih resursa pretendujući da Tivat u budućnosti postane „zelena“ destinacija”, kazala je Dejana Stjepčević iz TOT-a.

Inženjerka hortikulture i šefica Službe gradskog zelenila u Komunalnom preduzeću Tivat, Tanja Krstović, upoznala je prisutne sa istorijatom Velikog gradskog parka i zastupljenim vrstama.

Komunalno upravlja i vodi brigu o parku. Park je osnovan 1892. godine, naredbom tadašnjeg komandanta Ratne Mornarice Austrougarske monarhije, admirala Maksimilijana fon Šterneka.

“Kod formiranja parka kombinuju se dva stila, jedan je pejzažni slobodni stil po ugledu na engleske parkove, a drugi je barokni za koga je karakteristična stroga geometrija po ugledu na francuske parkove. Postoji usmeno predanje da su pomorci sa svojih putovanja donosili sadnice koje su ovdje bile sađene, a i sam Fon Šternek je dao naredbu svojim podređenim komandantima austrougarskih ratnih brodova da, kad dolaze sa dalekih putovanja u Tivat, donesu neku sadnicu karakterističnu za zemlje koje su posjetili”, kazala je Krstović.

Ona je podsjetila i na dobru saradnju sa NVO sektorom na planu zaštite parka i obnove njegovog biljnog fonda, a koja traje već petnaestak godina, posebno kroz veoma uspješnu akciju donatorstva “Vaše stablo za naš park”.

U tivatskom parku inače, dominiraju četinarske vrste kojih je 69 odsto, u odnosu na listopadne vrste. Površina parka je oko šest hektara, dok su same zelene površine veličine 2,8 hektara.

Veliki gradski park u Tivtu je najstariji i najveći u Crnoj Gori.

Bonus video: