Radović zakazao hitnu sjednicu za ponedjeljak

Carević smatra da je neophodno da se skupštinski dom izjasni o angažovanju avokatskog tima, jer prijeti da WTE/EVN pred međunarodnim sudom u Ženevi i Frankfurtu dobije spor težak 64 miliona eura

3697 pregleda 3 komentar(a)
Radović, Foto: RTV Budva
Radović, Foto: RTV Budva

Predsjednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović zakazao je po hitnom postupku za ponedjeljak sjednicu lokalnog parlamenta i time prihvatio zahtjev gradonačelnika Marka Carevića za hitno zasjedanje.

Carević je juče uputio dopis Radoviću da po hitnom postupku zakaže sjednicu Skupštine opštine i predložio da se na dnevom redu samo nađe Odluka o angažovanju pravnih zastupnika za postupak međunarodne arbitraže u sporu koji njemačko austrijski koncern WTE/EVN vodi protiv lokalne uprave.

Carević smatra da je neophodno da se skupštinski dom izjasni o angažovanju avokatskog tima, jer prijeti da WTE/EVN pred međunarodnim sudom u Ženevi i Frankfurtu dobije spor težak 64 miliona eura, na koliko je organizovana kriminalna grupa bivše DPS gradske uprave potpisala fiktivnu garanciju.

„Ukoliko bi se postupak okončao povoljno po kompaniju WTE/EVN bila bi dovedena u pitanje, kako imovina, tako i samo funkcionisanje i finansiranje obaveza Opštine Budva. Uzimajući u obzir vrijednost spora, kompleksnost materije, kao i važnost ovog postupka za Opštinu Budva, smatramo da je od velike važnosti osnažiti pravni tim koji bi sačinjavali pravnici iz renomiranih advokatskih kancelarija, sa iskustvom učestvovanja u međunarodnim arbitražnim postupcima“ navodi Carević u obrazloženju sazivanja hitne sjednice.

On je predložio četiri nova advokata - advokata Andreas Daxberger, partner att DLA Piepr Weiss iz Austrije, koji je uspješno savjetovao Opštinu Kranjska Gora u međunarodnom sporu protiv WTE pred Međunarodnim arbitražnim centrom u Beču, , zastupao Vladu treće države protiv američkog koncerna pred Privrednom komorom Austrije… Predložio je i advokata Alexandera Schultmeyera, Counsel DLA Piper Weiss, koji posjeduje veliko iskustvo u savjetovanju austrijskih i stranih subjekata u bankarskom, finansijskom i energetskom sektoru , kao i u vođenju međunarodnih parnica i arbitraža.

Pravni tim , Carević predlaže da se osnaži i angažovanjem advokata Dušana Radosavljevića iz Beograda i Miroja Jovanovića iz Novog Sada specijalizovanih u oblasti poreskog i privrednog prava i krivičnim postupcima vezanim za krivična djela pred sudovima specijalne nadležnosti u Srbiji i Crnoj Gori , te sudom u Strazburu.

Bonus video: