U NATO potpisan sporazum o nabavci magnetne i rendgena za Berane

Sporazum je uslijedio nakon zahtjeva Crne Gore preko Euroatlantskog centra za koordinaciju odgovora na katastrofe i odobrenja Sjevernoatlantskog savjeta da se podrži Crna Gora kroz dogovor o kofinansiranju

2732 pregleda 5 komentar(a)
Foto: nato.int
Foto: nato.int

Stalna predstavnica Crne Gore pri NATO Dubravka Lalović i predstavnik NATO Mark Di Paolo potisali su u sjedištu Alijanse u Briselu sporazum o kupovini magnetne rezonance i rendgen aparata, kao odgovor na pandemiju koronavirusa.

Sporazum je uslijedio nakon zahtjeva Crne Gore preko Euroatlantskog centra za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC) i odobrenja Sjevernoatlantskog savjeta da se podrži Crna Gora kroz dogovor o kofinansiranju.

NATO will contribute to the project through the Pandemic Response Trust Fund with an amount of more than 430,000 Euro. The donated equipment will be used in a hospital in the northern city of Berane in order to reduce the pressure on the Clinical Center in Podgorica, which is the only city that has comparable equipment.

"NATO će doprinijeti ovom projektu preko Povjereničkog fonda za odgovor na pandemiju sa više od 430.000 eura. Donirana oprema biće korištena u bolnici u Beranama kako bi se smanjio pritisak na Klinički centar u Podgorici, koji je jedini grad sa sličnom opremom", navodi se u saopštenju na sajtu NATO. Vlada je na jednoj od prethodnih sjednica usvojila informaciju o zaključivanju Sporazuma o upravljanju projektom donacije između NATO-a i Crne Gore. Ukupna vrijednost podrške NATO u borbi protiv COVID-19 do sada je iznosila otprilike 800.000 eura, navodi se u saopštenju.

Ranije je, između ostalog, upućeno 20 respiratora za više crnogorskih bolnica.

Bonus video: