Timovi brinu o megaprojektima

Projekat valorizacije Bjelasice vrijedan je 23 miliona eura, a predviđena je, između ostalog, i izgradnja žičare...
65 pregleda 0 komentar(a)
Savjet za ekonomski razvoj, Foto: Jadranka Ćetković
Savjet za ekonomski razvoj, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 24.11.2017. 18:19h

Imajući u vidu da su strateški projekti od državnog značaja Đalovića pećina i Cmiljača najznačajniji za razvoj Bijelog Polja, biće imenovani timovi i rukovodioci projekata do potpune realizacije.

To je odlučeno na sjednici Savjeta za ekonomski razvoj Opštine.

Zaključeno je da Savjet pruža punu podršku kompaniji “Mesopromet” za otkup voća i povrća.

Podnoseći izvještaj o realizaciji kapitalnih investicija, direktor Direkcije za izgradnju Milanko Minić rekao je da je planirano da projekat “Valorizacija Đalovića pećine u Bijelom Polju” bude realizovan od 2015-2020. i da planirana ulaganja iznose oko 13 miliona eura.

“Kapitalnim budžetom za 2017. planirana su sredstva od 720.000 eura. Završena je prethodno studija opravdanosti turističke valorizacije sa idejnim rješenjem uređenja dijela pećine i infrastrukturom do Đalovića pećine, urbanističko-tehničko idejno rješenje za pećinu i klisuru u zahvatu PUP-a. Planirano je i raspisivanje javnog tendera za žičaru dužine 1.700 metara po principu 'projektuj i izgradi'’ i izgradnja puta Bistrica - manastir Podvrh u dužini od 6,5 kilometara. U toku je priprema tendera za izradu Glavnog projekta rekonstrukcije lokalnog puta Gubavač-Bistrica u dužini od 8,7 kilometara”.

Projekat valorizacije Bjelasice vrijedan je 23 miliona eura.

“Planirana je izrada glavnog projekta za izgradnju objekta površine 800 kvadrata sa 300 parking mjesta. Projektom koordinira Ministarstvo održivog razvoja i turizma, a planirana vrijednost je oko milion eura. Osim toga, u planu je i izgradnja žičare dužine 1.100 metara, izgradnja puta Ravna Rijeka - Bjelasica (Cmiljača) u dužini od 14 kilometara...”, kazao je Minić.

On je rekao da je u sklopu rekonstrukcije regionalnog puta Slijepač most-Pljevlja planirana izgradnja osam mostova, vrijednih oko milion eura. U toku je sanacija potpornih zidova, u šta će biti uloženo 372.000 eura. Minić je kazao da je ugovorena i rekonstrukcija dionice puta Crkvine-Vrulja dužine 3,5 kilometara, vrijedna oko 1,5 miliona eura. Najavio je da će uskoro početi izgradnja mosta Potkrajci -Njegnjevo i ugradnja javne rasvjete na obilaznici i LED rasvjete u gradu.

Bonus video: