Klinički centar adresa za najteže kovid i nekovid pacijente

Medicinski direktor KC Zoran Terzić kazao da je ta ustanova za 15 mjeseci tretirala 30.000 pacijenata

13814 pregleda 6 komentar(a)
Terzić, Foto: kccg.me
Terzić, Foto: kccg.me

Klinički centar Crne Gore je za 15 mjeseci tretirao skoro 30.000 kovid i nekovid pacijenata.

To je “Vijestima” odgovorio medicinski direktor KCCG Zoran Terzić.

“Ljekari KCCG i sve naše osoblje, preko 2.700 ljudi, danonoćno se bore protiv opakih bolesti, a od marta prošle godine, kod nas se liječe i pacijenti koji su oboljeli od najtežih oblika kovid infekcije. Za 15 mjeseci smo tretirali skoro 30.000 kovid i nekovid pacijenata. Koronavirus je prisutan u KCCG od proljeća 2020. godine. KCCG nikad nije bila tzv. ‘čista’ bolnica i, izvjesno, bićemo posljednja adresa s koje će, iz Crne Gore, i koronavirus ‘izaći’”, kazao je doktor Terzić.

Prema njegovim riječima, razlog je taj što je “KCCG udarna pesnica Crne Gore u borbi protiv pandemije”.

“Sve hitne i najteže kovid pacijente tretiramo mi u KCCG. I, nastavićemo to da radimo sve dok jednom čovjeku bude potrebna pomoć, pa i po cijenu rizika kom su svi u KCCG bez prestanka izloženi i uprkos preventivnom poštovanju najstrožih mjera u borbi protiv koronavirusa, u šta su se nedavno uvjerile i kolege sa prestižnog njemačkog Instituta “Robert Koh”. U našoj kući se poštuju procedure koje važe u najnaprednijim evropskim medicinskim centrima i u redovnim i vanrednim situacijama koje su u medicini pravilo, a ne izuzetak”, navodi Terzić.

On ističe da bi u KCCG “bili najsrećniji kada rizika od koronavirusa ne bi bilo”.

“Otvorili bismo bolnicu za posjete, poskidali bismo maske, svi procesi bi se odvijali brže... Nažalost, to i dalje nije slučaj. Zaposleni KCCG ne sjede pod staklenim zvonom, već se svakog dana bore protiv koronavirusa i svih ostalih oboljenja”, poručio je Terzić.

On je kazao i da se trenutno u KCCG-u od kovid infekcije oporavljaju 23 pacijenata, “pa su se stekli uslovi da ljekari i medicinsko osoblje konačno uzmu zaslužene odmore”.

“Napominjem da je, u ovom trenu, više od 70 odsto naših doktora vakcinisano prvom dozom vakcine protiv korona virusa, a uskoro će svi u cjelosti biti imunizovani. Apelujemo na građane da učine isto jer nas vakcina sve zajedno drži dalje od respiratora”, zaključio je doktor Terzić.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, do juče u 15 časova je detektovano osam novih slučajeva infekcije koronavirusom, a jedna osoba je preminula. Precizirano je da su analizirana 852 uzorka. Do juče u 15 časova, broj oporavljenih osoba je 21, a ukupan broj aktivnih slučajeva koronavirusa je 411.

Bonus video: