Otišli zbog samovolje ministra Šehovića

Zaposleni u OŠ “Marko Miljanov” ranije indirektno optužili Šehovića (SD) da je seosku učiteljicu imenovao za v.d. direktoricu po partijskoj liniji...
655 pregleda 4 komentar(a)
OŠ Marko Miljanov Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
OŠ Marko Miljanov Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 23.11.2017. 20:30h

Predsjednik i tri člana školskog odbora bjelopoljske OŠ “Marko Miljanov” podnijeli su ostavke, nezadovoljni načinom izbora Jasmine Kasumović Kalić za v.d. direktoricu.

Ostavke su podnijeli predstavnik škole - predsjednik Lazar Anđelić, šef bjelopoljskog DPS-a Abaz Kujović, funkcioner SDP-a Tufik Bojadžić i Dragan Vojinović.

Slađana Bubanja koja je članica odbora ispred Savjeta roditelja juče nije odgovarala na pozive, pa nije poznato da li je ona podnijela ostavku.

Kujovića, Bojadžića i Vojinovića na to mjesto ranije je imenovao bivši ministar prosvjete, na predlog škole.

Zaposleni u školi ranije su indirektno optužili ministra prosvjete Damira Šehovića (SD) da je Kasumović Kalić imenovana po partijskoj liniji i zatražili da funkciju v.d. direktora obavlja neko od zaposlenih.

Upozorili su da Kasumović Kalić dolazi iz seoske škole koja ima manje đaka nego OŠ “Marko Miljanov” zaposlenih. Zaposleni tvrde i da ima samo pet godina staža, od kojih je polovinu provela na bolovanju. Oni su se obratili Šehoviću, ali kažu da odgovor nijesu dobili...

Šehović od prošlog četvrtka nije odgovorio na pitanja “Vijesti”, između ostalih i da li ga je to što je Kasumović Kalić njegova partijska koleginica opredijelilo da je postavi za v.d. direktoricu...

Bojadžić je istakao da ostavku podnosi iz principijelnih razloga i da su o imenovanju v.d. direktora saznali iz medija.

“Rad školskog odbora je sveden na puku formalnost a samo imenovanje Kasumović Kalić urađeno na nezakonit način. Znajući da je ova škola veoma zahtjevna za rukovođenje, siguran sam da ovakav način kadrovanja neće doprinijeti kvalitetu rada škole koju pohađa više od 900 učenika. Nije jasno na osnovu kog kriterijuma je Kasumović Kalić imenovana”.

Bojadžić je ocijenio da nije jasno šta je opredijelio Šehovića da donese takvu odluku i da centralizacija u odlučuvanju oko imenovanja direktora nije dobra.

“Makar je trebalo uzeti u obzir mišljenje školskog odbora i savjeta roditelja”.

OŠ "Marko Miljanov" je 15 dana bila bez v.d. direktora, nakon što je bivši direktor Nebojša Rakočević 1. novembra otišao na drugo radno mjesto.

Bojadžić: Nezakonito, v.d. morao biti neko od zaposlenih

Bojadžić ističe da odluka o imenovanju nije u skladu sa zakonom i da je na mjesto v.d. trebalo da bude imenovan neko iz ustanove, tim prije što škola ima koordinatora nastave i pomoćnika direktora, što bi bilo u skladu sa zakonom i statutom škole.

Anđelić je rekao da je nezadovoljan postupkom ministra prosvjete Damira Šehovića.

“Ostavku podnosim jer sam nezadovoljan načinom izbora v.d. direktora, jer je ministar Šehović zaobišao kolektiv sa 76 zaposlenih, kao da ne postojimo i da smo izbrisani gumicom”, pojasnio je on.

Bonus video: