Postavljen kamen temeljac za izgradnju Islamskog centra sa džamijom u Bijelom Polju

Na izgradnju Islamskog centra čeka se sedam godina

17448 pregleda 1007 reakcija 42 komentar(a)
Foto: Jadrankla Ćetković
Foto: Jadrankla Ćetković

Kamen temeljac za izgradnju Islamskog centra sa džamijom i pratećim sadržajima položen je danas u bjelopoljskom naselju Gornja Pruška.

Kamen temeljac položili su reisi Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić i Turske Ali Arbaš, te predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović.

Svačanosti je pored vjernika, predstavnika javnog i političkog života prisustvovala ambasadorka Turske u Crnoj Gori Songul Ozan sa saradnicima.

Islamski centar na čiju se izgradnju čekalo sedam godina, prostiraće se na 3.000 kvadratnih metara a vrijednost će, kako je kazao glavni imam Islamske zajednice BIjelo Polje efendija Enis Burdžović premašiti četiri miliona eura.

Fejzić je rekao da "nama Božje kuće trebaju isključivo zbog potrebe".

"Svi ovdje prisutni ste svjedoci da mi svakodnevno imamo problema da nam ljudi i vjernici nemaju mjesta da obave molitvu odnosno da klanjaju namaze. Kiše, snjegovi, nevrijeme, naša braća i sestre napolje, često puta sam i ja u putu prolazio i klanjao džumu ispred, ono nenajavljen i iskren da budem često puta me bilo i sramota kako nismo u stanju da obezbijedimo ovim ljudima, ovim vjernicima da se na kulturan i civilizovan način mole Bogu", kazao je Fejzić.

Dodao je da se nada da će Islamski centar služiti kao spomenik kulture i eventualno nova turistička tačka u Bijelom Polju.

"Sa nama je vrh islamske zajednice Turske koji će nam pomoći u ovom projektu. Mi kao Islamska zajednica imamo dosta prijatelja a samo je jedna naša država Crna Gora. Svi su naši prijatelji dobrodošli oni su tu uvijek da nam pomognu. Oni su i naši prijatelji i prijatelji svih građana države Crne Gore. Nikada neću prihvatiti da nas neko targetira i proziva zato što smo odani državi, zemlji u kojoj živimo", kazao je Fejzić.

"Onaj koji ovdje na dunjaluku napravi jednu džamiju Alah će njemu isto tako u dženetu sagraditi kuću. Znam da je ovo grad u kojem je na visokom nivou međureligijski život", kazao je reis Islamske zajednice Turske Ali Arbaš.

Bonus video: