Kolašinski Dom učenika dva mjeseca bez struje: Zima kuca na vrata već ledenih soba

Da bi koliko-toliko zagrijali prostorije, stanari provukli sulundare kroz prozore soba, ali im fali i drva za ogrjev...
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.11.2017. 13:25h

Stanari Doma učenika u Kolašinu već dva mjeseca su bez struje - osam porodica, sa šestoro djece, u mraku je zbog duga od oko 35.000 eura.

Stanari među kojima je najviše korisnika naknada za materijalno obezbjeđenje porodice i tuđe njege i penzionera s najnižim primanjima, kažu da situacija postaje neizdrživa.

Tvrde da niko sa lokalnog i državnog nivoa nije pokazao namjeru da izmiri dugovanja, nakon što je struja isključena prije dva mjeseca.

“Prije nekoliko dana dolazio je tim iz kolašinske kancelarije Centra za socijalni rad. Oni su napravili zapisnik o našoj situaciji. Iz Opštine niko nije dolazio, niti nas ko drugi pita kako nam je”, kaže jedan od stanara.

S obzirom da zgrada nema uslove za grijanje na drva, bili su prinuđeni da se snalaze kako je ko znao.

Da bi koliko-toliko zagrijali prostorije, kroz prozore soba napravili su otvore za sulundare šporeta.

Starica Rosanda Rakočević kaže da su joj jedina primanja iz Centra za socijalni rad i da nije mogla da izdvoji novac ni za drva, ni za šporet.

“Grijem se kod komšija. Noću spavam u ledenoj sobi, a slabog sam zdravlja”.

Njena komšinica Dragana Šuković ima šporet, ali joj ponestaje drva.

Neizdrživo je, ističe ona, funkcionisati bez struje.

Priča da kćerka većinu domaćih zadataka radi uz fenjer.

“Evo nas kao prije dva vijeka ili kao da smo na katunu. Teško je i za održavanje higijene. Pored toga, mnogi od nas su štetovali cijelu zimnicu koja je bila u zamrzivačima”.

Stanari apeluju na nadležne da im omoguće da struju plaćaju svak za sebe. Utrošena električna energija sada se mjeri jednim brojilom, a dug je , tvrde, star i više od deceniju. U oktobru prošle godine, uoči izbora, Elektroprivreda je i pored duga od 27.000 eura dozvolila da se objekat priključi na mrežu. To su učinili “imajući u vidu namjenu objekta”.

Rakočević: Država ih uselila, trebalo bi i da prevashodno brine o njima

Dom je opštinsko vlasništvo, ali lokalna uprava minule tri i po godine nije odlučivala o tome ko će biti smješten u njemu.

To su, kako objašnjavaju u lokalnoj upravi, činili državni organi, ignorišući Opštinu.

“Ne znam koliki je dug, niti kako je napraljavljen, mi ga ne priznajemo. Stanari tog objekata su izmanipulisani od onih koji su ih smjestili u objekat, a sada ne vode računa o njihovim uslovima za život. Naravno da ne mislim da treba zatvarati oči pred djecom koja su u toj situaciji, ali postoje službe čija ona treba da budu prevashodna briga”, kazao je ranije sekretar za finansije Goran Rakočević.

Galerija

Bonus video: