Iz "Dubravice" do sada ispumpano 4,5 tona zauljenih tečnosti

Pored ovog remorkera, u potkopu Špiljice, vezan je i mali remorker "Polaris" koji je pripadao kompapniji "Boka Pilot&Tug Service" iz Bijele što je pružala usluge pilotaže i tegljenja velikih brodova koji su dolazili na remont u brodogradilište Bijela

16019 pregleda 233 reakcija 3 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Stari remorker "Dubravica" potonuo je u ponedjeljak, iz za sada zvanično još neutvrđenih razloga, u napuštenom vojnom potkopu za ratne brodove Špiljice na zapadnoj obali poluostrva Luštica u Boki Kotorskoj.

Remorker na kome u momentu incidenta nije bilo posade je vlasništvu kompanije "Omorika Montenegro" iz Herceg Novog,

"Dubravica" je imala prodor vode u pramčanom dijelu trupa, zbog čega je remorker svojim prednjim dijelom legao na relativno plitko dno u potkopu, a tom prilikom sa njega se u more izlila i za sada neutvrđena količina nafte i ulja.

O incidentu su obaviješteni Inspekcija sigurnosti plovidbe Ministarstva kapitalnih investicija, te Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) Crne Gore.

UPSUL je odmah na lice mjesta uputila dežurnu ekipu Mornarice VCG sa obližnjeg Pristana, a koja je polupotonuli brod okružila plutajućim branama i upijačima koji su sa morske površine upijali razliveni sloj nafte i ulja.

Vlasnik broda je angažova svoju ekipu pa se odmah pristupilo ispumpavanju sadržaja svih tankova nafte i ulja na "Dubrabici", odnosno ispumpavanju mora iz trupa broda, ne bi li se remorkeru vratila plovnost. Pomoćnik direktora UPSUL-a Žarko Lukšić koji je jutros bio na licu mjesta u potkopu Špiljice, kazao je "Viestima" da je do utorka ujutro iz "Dubravice" u posebnu cisternu ispumpano oko 4,5 tona raznih zauljenih tečnosti i da se nastavlja ispumpavanje vode iz trupa starog remorkera.

remorker Dubravica
foto: Siniša Luković

"Pumpe koje su do sada radile neprekridno od sinoć, skoro da nisu uspjele da uopšte savladaju prodor vode u trup, jer skoro koliko one ispumpanju, toliko istovremeno mora navire u brod. Ipak, "Dubravici" se polako počela vraćati plovnost, krma je olakšana i sada već slobodno plutra, a ispumpanjanje pramčanog dijela će se nastaviti sa pumpama većeg kapaciteta koje su na putu", kazao je Lukšić dodajući da je potkop Špiljice i dalje plutajućim branama odvojen od okolnog akvatorijuma u ovom dijelu Boke i da je na licu mjesta i inspektor sigurnoti plovidbe Željko Lompar koji prati operaciju ispumpavanja goriva i ulja i pokušaj spašavanja starog remorkera.

Od inspektora se, kako je istakao Lukšič, očekuje da utvrdi uzroke incidenta, kazni brodara čije je plovilo doživjelo havariju, kao i da obezbijedi da vlasnik "Dubravice" UPSUL-u nadokadi sve troškove vanrednog angažovanja ljudi i opreme, kao i upotrebljenih upijača, u akciji sanacije postojećeg i spriječavanja daljeg zagađenja mora naftom i uljima sa "Dubravice".

Prema procjenama UPSUL, prilikom potapanje "Dubravice" u more se prosulo najmanje oko 80 litara nafte i uklja iz strojarnice remorkera.

Vizuelni efekat miješanja tolike količine nafte i ulja sa morem je mnogo veći jer zauljene tečnosti u taknom sloju prekrivaju samu morku površinu na području od više hiljada kvadratnih metara. Ekipe UPSUL i Mornarice VCG inače, nešto prije 14 satu sanirale su i uklonile naftne mrlje kod Krašića.

Od vlasnika havarisanog broda UPSUKL zatijeva da joj nadoknadi uništenih 30 metara plutajuće brane sa kojom se intervenisalo u akvatoriujumu pokopa Špiljice, kao i da "Omorika Montenegro" na propisan način, isključivo ovlašćenoj kompanji za postupanje sa tom vrstom otpada, preda zauljane brane i upijače pune nafte.

Inače, ovaj remorker bio je jedan od tri tegljača sa kojima je raspolagalo nekadašnje Jadransko brodogradilište iz Bijele nakon čijeg stečaja je "Dubravicu" kupila hercegnovska građevinska firma "Omorika Montenegro".

remorker Dubravica
foto: Siniša Luković

Remorker od 67,5 bruto-tona, dug nešto preko 22 metra i širok 5,7 metara, sagrađen je davne 1963. godine u Hong Kongu, a već godinma je veoma zapušten, pri čemu ni promjena vlasnika "Dubravici" nije dionijela neophodni generalni remont i bolje održavanje.

Pored ovog remorkera, u potkopu Špiljice, vezan je i mali remorker "Polaris" koji je pripadao kompapniji "Boka Pilot&Tug Service" iz Bijele što je pružala usluge pilotaže i tegljenja velikih brodova koji su dolazili na remont u brodogradilište Bijela.

Na "Polarisu" se vidi da je neko već započeo njegovo postepeno rezanje u staro željezo, a za što je bivši vojni potkop otpuno nepodesna lokacija jer ovdje nema nikakve infrastrukture, osvjetljenja ili napajanja električnom energijom.

U međuvremenu kod Krašića u opštini Tivat, par milja istočno od potkopa Špiljice, pojavile su se dvije veće naftne mrlje na površini mora.

Na poziv mještana i turista, plutajućom branom, upijačima i disperzantima na ovo zagađenje reagovali su UPSUL i ekipa Mornarice VCG.

Nadležni pretpostavljaju da je uzrok ove dvije naftne mrlje upravo izlivanje zauljenih tečnosti iz polupotonulog remorkera "Dubravica"a koje je iz potkopa Špiljice prema Krašićima odnijelo uobičajeno kretanje morske struje u ovom dijelu Boke.

Bonus video: