Imali 180.000 testova, turistima uradili 8.100

"Crna Gora je država koja ubjedljivo najviše radi testova u regionu, sve s ciljem brze detekcije i sprečavanja širenja koronavirusa"

4813 pregleda 3 komentar(a)
U Vladi nemaju precizne podatke o trošenju novca na PCR testove turistima, jer su koristili donacije, Foto: Saša Matić / Vlada
U Vladi nemaju precizne podatke o trošenju novca na PCR testove turistima, jer su koristili donacije, Foto: Saša Matić / Vlada

Crna Gora je kroz donacije u prethodnom periodu prihodovala preko 100.000 PCR testova, a iz sopstvenih sredstava do sada je kupljeno još 80.000.

To piše u odgovoru ministarstava zdravlja i ekonomskog razvoja “Vijestima”.

Podsjetili su da je stranim državljanima do sada urađeno oko 8.100 PCR analiza i da ne mogu govoriti o isključivim troškovima u budžetu za testiranje turista jer su u tu svrhu koristili donacije...

”Crna Gora je država koja ubjedljivo najviše radi testova u regionu, sve s ciljem brze detekcije i sprečavanja širenja koronavirusa. Od 29. jula do 5. avgusta u našoj zemlji je rađeno 4.700 testova dnevno na milion stanovnika. Dakle, od maja do avgusta ove godine, urađeno je petostruko više testova nego u istom periodu prošle godine. Podsjećamo da je opcija besplatnog PCR testiranja i liječenja za turiste od samog početka izazvala pozitivne reakcije cjelokupne turističke privrede i turista”, piše u odgovoru dva Vladina resora.

Kazali su da je, prema presjeku od 6. avgusta u Crnoj Gori boravilo oko 192 hiljade turista, što je 96 odsto ostvarenog turističkog prometa iz rekordne 2019. godine, a 11 puta više nego u istom periodu prošle godine. Istakli su da je popunjenost hotelskih kapaciteta u nekim opštinama na nivou od 150 odsto u odnosu na 2019. godinu.

7,93

odsto je udio pozitivnih među testiranima na novi koronavirus, saopšteno je juče iz IJZ.

”Prema podacima Centralne banke tokom prošle godine od turizma je prihodovano 144 miliona eura, što je 13 odsto prihoda od turizma u odnosu na 2019. godinu, kada je prihodovano 1,1 milijardi eura.

Samo u prvih šest mjeseci ove godine prihodovano je koliko i za cijelu prošlu godinu, a čekamo podatke iz jula i avgusta kada se prihoduje preko 60 odsto ukupnog turističkog prihoda za cijelu godinu”, piše u odgovoru.

Jedna osoba preminula je od infekcije koronavirusom, a registrovano je još 210 pozitivnih, od kojih je 49 turista.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) kazali su da je iz Podgorice 52 novozaražena, Budve 43, Ulcinja 23, Bara 22, Herceg Novog 18, Nikšića deset, s Cetinja osam, iz Berana šest.

U Bijelom Polju je registrovano pet novih slučajeva infekcije koronavirusom, Tivtu i Danilovgradu po četiri, Kotoru i Rožajama po tri, Pljevljima, Andrijevici i Petnjici po dva, a u Mojkovcu, Tuzima i Plužinama po jedan.

“Tokom nedjelje IJZ-u je prijavljen jedan smrtni ishod obolijevanja od COVID-19 infekcije, kod osobe stare 64 godine iz Bara”, kaže se u saopštenju.

Dvadesetak ugostitelja protestovalo je juče u Podgorici zbog Vladinih mjera protiv koronavirusa, tvrdeći da su diskriminisani.

“Posljednjim mjerama predviđeno je da samo zaposleni u sektoru ugostiteljstva moraju da budu vakcinisani i da u prostor ugostiteljskog objekta mogu da uđu samo vakcinisane osobe. Ni za jedan drugi zatvoreni objekat to ne važi”, rekao je predsjednik udruženja Ugostitelji Crne Gore Nikola Buzdovan.

Prema aktuelnim mjerama, zaposleni u ugostiteljstvu moraju da budu vakcinisani najmanje jednom dozom, da imaju negativan PCR ili brzi antigenski test ili dokaz da su preležali koronavirus.

Buzdovan je saopštio da su ugostitelji od prvog dana inicirali značaj vakcinacije i sproveli dvije kampanje, te da od prvoga dana apeluju da se mjere moraju poštovati.

Ministarstvo ekonomskog razvoja pozvalo je zainteresovane građane koji su stekli pravo korišćenja turističkog vaučera da se prijave na besplatan broj telefona 1717.

Iz Ministarstva su podsjetili da su svi građani stariji od 50 godina, vakcinisani u julu prvom dozom vakcine, stekli pravo na korišćenje turističkog vaučera u iznosu od 50 eura.

“Broj za prijave će biti otvoren do 15. avgusta, a građani mogu pozvati radnim danima od osam do 20 sati i subotom od osam do 15 sati”, saopšteno je.

Smještaj u hotelu moći će da iskoriste isključivo građani koji su ovim putem stekli pravo i on se ne može prenositi na druga lica.

Bonus video: