NPCG: Požar u NP Prokletije pod kontolom, izbjegavati aktivnosti koje predstavljaju potencijalnu opasnost

"Apelujemo na sve korisnike prostora nacionalnog parka da se sa najvećom pažnjom odnose prema ukupnim vrijednostima ovog zaštićenog područja..."

8098 pregleda 0 komentar(a)
Požar u NP Prokletije, Foto: NPCG
Požar u NP Prokletije, Foto: NPCG

Požar u Nacionalnom parku (NP) Prokletije stavljen je pod kontrolu, saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG).

"Na inicijativu NP Prokletije, uz koordinaciju Direktorata za zaštitu i spašavanje danas je organizovan sastanak svih subjekata uključenih u realizaciju aktivnosti lokalizovanja i gašenja požara u ovom zaštićenom prirodnom području. Požar je prije dva dana izbio u NP Prokletije na prostornoj cjelini Trokuz-Ribljak u mjestu Horilac. Angažovanjem svih nadležnih subjekata, požar je stavljen pod kontrolu i situacija u ovom zaštićenom području je normalizovana", navodi se u saopštenju.

Iz NPCG su dodali da je na gašenju požara od jutros angažovano 11 osoba od kojih je osam zaposlenih u NP Prokletije i troje zaposlenih u Službi zaštite i spašavanja Opštine Plav uz korišćenje raspoloživih materijalno-tehničkih sredstava za gašenje požara.

"Takođe je od strane Direktorata za spašavanje ustupljena dadatna oprema neophodna za gašenje požara. Apelujemo na sve korisnike prostora nacionalnog parka da se sa najvećom pažnjom odnose prema ukupnim vrijednostima ovog zaštićenog područja, kao i da izbjegavaju aktivnosti koje predstavljaju potencijalnu opasnost za izazivanje požara", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: