Blokirana zemlja na kojoj su Turci htjeli da grade u Budvi

To je jedna od ukupno 130 nekretnina koje je u proteklih deset mjeseci blokirala Uprava lokalnih javnih prihoda kako bi se obezbijedila da će namiriti svoja potraživanja od poreskih dužnika

30843 pregleda 168 reakcija 10 komentar(a)
Atraktivno zemljište ispred Jadranskog sajma, Foto: Vuk Lajović
Atraktivno zemljište ispred Jadranskog sajma, Foto: Vuk Lajović

Opština Budva morala je da blokira još jednu atraktivnu nekretninu “poznatih svjetskih investitora”, koji su u vrijeme bivše vlasti najavljivani da će realizovati višemilionske investicije u metropolu turizma, ovog puta kompanije “Safiro beach resort”, jer godinama unazad nije plaćala porez na nepokretnost.

Uprava loklanih javnih prihoda Opština Budva, kako je “Vijestima” potvrđeno, stavila je hipoteku na zemljišni kompleks od 8.500 kvadrata ispred hala Jadranskog sajma, na samo 20 metara od Slovenske plaže, jer kompanija duguje stotinu hiljada eura poreza.

”Hipoteka u ukupnom iznosu od 100.845 eura u korist Opštine Budva. Rješenje o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda, poreski obveznik ‘Safiro beach resort DOO Budva’”, piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

To je jedna od ukupno 130 nekretnina koje je u proteklih deset mjeseci blokirala Uprava lokalnih javnih prihoda kako bi se obezbijedila da će namiriti svoja potraživanja od poreskih dužnika.

Zemljišni kompleks opterećen je godinama unazad hipotekama Pireus banke, na ime milionskog kredita, a zemlju potražuju i mještani, koja im je nepravedno oduzeta.

O “Safiro beach” javnost je upoznata prije dvije godine, kada je biznismen Duško Knežević ustvrdio da mu je zemlja kod Jadranskog sajma oteta, te da iza podgoričke firme “lično stoje lider DPS i šef države Milo Đukanović i nekadašnji ministar održivog razvoja Branimir Gvozdenović, a ne britanski biznismeni, kako piše u papirima”.

Njegove tvrdnje su odmah demantovane, te saopšteno da je kompanija sa Kipra “Expom Hotels Partners Limited” stoprocentni vlasnik zemljišta u Budvi na Jadranskom sajmu, koje koristi firma “Safiro Beach Resort”. Kiparska firma “Expom Hotels Partners Limited”, kako su kazali, nalazi se vlasništvu britanske “Cocoon grupe” sa sjedištem u Londonu.

”Safiro beach resot” je upravo prije dvije godine zaključila, kako je tada saopšteno, ugovor o zajedničkoj gradnji sa turskom firmom “Mia investments”, koja je planirala da na atraktivnoj parceli izgradi hotel sa stanovima za prodaju “Mia Budva”, dvije kule od po 15 i 16 spratova.

Takvu zamisao osujetio je budvanski Sekretarijat za zaštitu imovine, kojim upravljaju kadrovi Demokrata.

Iako je Vlada Duška Markovića dala zeleno svjetlo i za idejno rješenje budućeg višespratnog hotela, opštinski Sekretarijat je to oborio pred Upravnim sudom, a nedavno je i glavni državni arhitekta Mirko Žižić odbio ponovni zahtjev turske kompanije da joj aminuje gradnju.

Obrazložio je da se ne može izdati saglasnost jer je stupio na snagu moratorijum na gradnju za prostor koji obuhvata Detaljni urbanistički plan “Budva centar”, jer je taj planski dokument stavljen odlukom Vlade van snage, sve dok ne bude izrađen Prostorni urbanistički plan opštine Budva.

Projekt turskih investitora, kako je u više navrata isticano, je vrijedan 70 miliona, i riječ je o gradnji hotela sa 5 zvjezdica mješovitog poslovnog modela, sa 144 standardne hotelske sobe i 208 hotelskih apartmana.

Turski biznismeni namjeravali su da gradu Budva izgrade, opreme i poklone vrtić vrijedan dva miliona eura, kako je to pisalo u protokolu koji su u aprilu 2018. potpisali sa gradonačelnikom Budve Markom Carevićem. To je Carevića koštalo zaoštravanja odnosa sa koalicionim partnerima iz redova Demokrata, URA i Crnogorske, što je kasnije dovelo i do samoga raskola.

Tadašnjih 12 vladajućih odbornika iz redova Demokrata, Crnogorske i URA inicirali su zakazivanja hitne sjednice lokalnog parlamenta, na kojoj je trebalo da se raspravlja o protokolu i njegovom poništenju, smatrajući da su turski biznismeni time pokušali da “kupe” saglasnost od lokalne uprave kako bi gradili kule i od prodaje stanova zaradili na desetine miliona eura.

Do održavanja sjednice nikada nije došlo jer odbornici DF-a, potpomognuti opozicionim odbornicima iz redova DPS i SD, te nezavisnim odbornikom nijesu izglasali takav dnevni red. Budvanski parlament je praktično četiri mjeseca bio u blokadi, da bi Carević sredinom oktobra 2019. poništio protokol koji je zaključio sa turskim investitorima.

Bonus video: