ASK pokreće postupak zbog "Pandora papira"

"Po okončanju postupka, Agencija će blagovremeno obavijestiti javnost o njegovom ishodu", naveli su iz te institucije

15144 pregleda 215 reakcija 43 komentar(a)
Foto: Filip Roganović
Foto: Filip Roganović

Kao i u svim dosadašnjim slučajevima koje je inicirala medijska zajednica, Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) pokrenuće postupak radi utvrđivanja činjeničnog stanja - saopštili su iz ASK-a "Vijestima" odgovarajući na pitanje da li im je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prijavio da je vlasnik nekog trasta.

"Po okončanju postupka, Agencija će blagovremeno obavijestiti javnost o njegovom ishodu", naveli su iz te institucije.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je u nedjelju, u okviru globalne istrage o of-šor kompanijama pod nazivom "Pandora papiri", objavila da su Milo Đukanović i njegov sin Blažo 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju svojom imovinom, skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Djevičanskih Ostrva, Paname i Gibraltara.

Sin šefa države je, prema tvrdnjama MANS-a, formirao i dvije skrivene kompanije s ćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori.

Iz Kabineta predsjednika države saopštili su da je Đukanović 2012, kad nije obavljao državne poslove, osnovao Viktoria trast, koji, kako tvrde, dok je on bio vlasnik, nije imao nikakvih poslovnih transakcija i nije otvorio nijedan bankarski račun, jer nikad nije aktiviran.

Oni su naveli da je Đukanović, nakon što se iste godine neplanirano vratio na funkciju premijera, cjelokupno vlasništvo nad Viktoria trastom prenio na sina Blaža.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo je predmet povodom navoda MANS-a i najavilo da će preduzeti "sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti radi utvrđivanja činjenica i okolnosti".

Bonus video: