Otrovi ponovo plove Limom

Riblji fond osakaćen, a nadležni pišu kazne i traže način da trajno riješe problem

8097 pregleda 3 komentar(a)
Hasanović pored jednog od izvora zagađenja, Foto: Jadranka Ćetković
Hasanović pored jednog od izvora zagađenja, Foto: Jadranka Ćetković

Ribolovci u BIjelom Polju ogorčeni su zbog nastavka ispuštanja pjene u Lim, što utiče na riblji fond. Iz Sportsko-ribolovnog kluba “Sinjavac” tvrde da nadležni inspektor Uprave za vode Dragan Šekularac nije reagovao na njihove prijave, dok Šekularac to demantuje. Glavni zagađivač trenutno je mljekara “Milka MDK d.o.o.” u Industrijskoj zoni, a pored nje, kako ribolovci tvrde, vode Lima povremeno zagađuje i firma “Mesopromet”.

”Od subote samo juče nije tekla pjena. Juče je bilo ribe koliko hoćeš, iskače na sve strane, čim se pojavi pjena ona se izgubi. Obraćali smo se inspektoru za vode, poslali smo fotografije. Ovaj problem se dešava već duže vrijeme i više ne znamo šta da radimo”, rekao je predsjednik SRK “Sinjavac” Ismet Softić.

Naveo je da nisu zadovoljni inspekcijom Uprave za vode.

”Redovno pozivamo inspektora Šekularca, koji je nadležan za Lim, ali se ne odaziva i na naše pozive nije nikada došao”. Ribolovci negoduju, jer čim se pojavi pjena, ribe nema i tu se ribolov završava. Bune se i neće da kupuju godišnje dozvole zbog ovakih problema. Sve što je bilo do sada bilo je, ali samo da hoće da hoće sada da prestanu. U Industrijsoj zoni su dva zagađivača, Mesopromet i Mljekara, a u posljednje vrijeme najviše otpada izlazi iz Mljekare”, kazao je Softić.

Inspektor Dragan Šekularac je kazao da nije tačno da se nije odazivao na pozive ribolovaca.

”Svaku inicijativu sam procesuirao i išao u obilazak čak i poslije telefonskih poziva. Neka nađu jedan pismeni ili usmeni poziv na koji im nisam odgovorio i preduzeo odgovarajuće upravne mjere u svakom postupku”, kazao je Šekularac.

On je ponovio da je trenutno glavni zagađivač mljekara “Milka MDK” i da je u saznanju da je u pitanju svakodnevni proces ispuštanja materija u Lim, zbog procesa prerade mlijeka. Saopštio je da upoznat i sa najnovijim slučajevima ispuštanja pjene u Lim i da će preduzeti radnje iz svoje nadležnosti. Ističe da će bjelopoljska mljekara, ukoliko do 1. decembra ne izgradi kolektor, biti zatvorena, napominjući da je jedino preduzeće u Bijelom Polju i Beranama, koje trenutno ispušta otpad u Lim.

”Iz mljekare su saopštili da je u pitanju tehnološki proces koji se svakodnevno odvija i da svakodnevno ispušta u Lim,” kazao je Šekularac.

Iz Uprave za vode ranije je saopšteno da preduzeće “Mesopromet” ima kolektor za prečišćavanje otpadnih voda. Podsjećaju da je u toku upravni postupak koji je pokrenut krajem prošle godine i da je donijeto rješenje kojim se od mljekare ‘Milka MDK” nalaže da u određenom roku pribavi vodnu dozvolu za ispuštanjne otpadnih voda u recipijent vodotoka Lima.

”Kako rješenje u ostavljenom roku od šest mjeseci nije izvršeno, protiv privrednog društva i odgovornog lica u subjektu nadzora pokrenut je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka. Istovremeno, ispektor za vode je pruistupio administrativnom izvršenju rješenja, tako što je mljekara kažnjena novčanom kaznom od dvije hiljade eura, i kako to nalaže upravni postupak, subjektu nadzora je dat još jedan rok do 1. decembra ove godine, da postupi po naloženim upravnim mjerama iz pomenutog rješenja”, saopšteno je iz Uprave.

Isti postupak je pokrenut Uprava za inspekcijske poslove pokrenula je i protiv privrednog društva Vodovod “Bistrica” Bijelo Polje, zbog neposjedovanja sistema za prečišćavanje otpadnih voda. I Vodovod je u junu kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 2.000 eura, i njima je rok od šest mjeseci ističe ovih dana.

Iz Mljekare je saopšteno da će u narednom periodu izgraditi kolektor za prečišćavanje otpadnih voda.

Hasanović: Nije moguće da se problem ne može riješiti

Ribočuvar Meša Hasanović, koji svakodnevno obilazi teren, kaže da se pjena ispušta svakodnevno, u različito vrijeme dana, a da je najgore stanje u danima vikenda.

”Ribolovci su ogorčeni jer ljudi dođu tokom vikenda da uživaju pored Lima, a od ribolova ne bude ništa. Ovaj problem traje godinama, ali je sada mnogo više pjene. Svi smo očajni i nije nam jasno da nadležne institucije nisu u stanju da riješe problem zagađenja Lima, da ne govorim koliko sve ovo loše utiče na riblji fond”, kazao je Hasanović.

Bonus video: