Bašanović i Kažić Vukoviću: Knežević ne stoji iza protesta u Botunu, Kukuličić ih nikad nije predvodio

"Pozivamo ovom prilikom Vas i predstavnike resornog ministarstva da sjednemo za sto te da kroz dijalog dođemo do zajedničkog rješenja - koje će biti u interesu svih građana"

7990 pregleda 8 komentar(a)
Sa jučerašnjeg protesta u Botunu, Foto: Luka Zeković
Sa jučerašnjeg protesta u Botunu, Foto: Luka Zeković

Bojan Bašanović i Vesko Kažić, mještani Botuna saopštili su danas da predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević ne stoji iza protesta u Botunu protiv gradnje kolektora u tom naselju.

Oni su reagovali na saopštenje gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića.

Bašanović i Kažić su takođe kazali da Momčilo Kukuličić nije nikada predvodio proteste protiv izgradnje kolektora.

Vuković je u svom saopštenju naveo da ga je, "prije mjesec dana, tokom obilaska Zete, uz prijetnje smrću, verbalno napao Momčilo Kukuličić koji je predvodio jedan od ranijih protesta povodom izgradnje postrojenja".

Policija je juče ujutro privela pa pustila više mještana Botuna koji su protestovali zbog gradnje kolektora.

Povezani članci

12. Oktobar 2021.

Policiju čekamo na istom mjestu

11. Oktobar 2021.

Privedeni Botunjani pušteni nakon uzimanja podataka

"Uvaženi gradonačelniče, počećemo od toga, da g. Kukuličič nije nikada predvodio proteste protiv izgradnje kolektora - obzirom da isti nije ni stanovnik Botuna, ali se svakako zahvaljumo svima koji su mještanima Botuna pružali i dalje svakodnevno pružaju podršku u našoj borbi za zdravu životnu sredinu. Podsjećamo Vas da je većinski stav mještana Botuna bez obzira na političku pripadnost, Vama dobro poznat o čemu svjedoče peticije svih mještana, koje smo vam dostavljali. Kao što već saopštismo, većinski stav kako danas, isto tako - kao i prije 15 godina - kada je počelo da se priča o izgradnji kolektora u Botunu kada su pomenutim projektom predviđena sredstva za hospitalizaciju stanovništva - nije se promijenio. Takođe, vaši navodi da g. Knežević stoji iza protesta – apsolutno ne stoje, ali se svakako zahvaljujemo g. Kneževiću našem komšiji i Zećaninu, ujedno i svim političkim grupacijama i Koaliciji za održivi razvoj (KOR) koji su stali u odbranu mještana, koji mjesecima na jedan kulturan i civilizovan način izražavaju demokratski odnos prema ovome pitanju", istakli su Bašanović i Kažić.

Oni su Vukoviću poručili da je "Savjet za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UN) u Ženevi, krajem prošle nedjelje jednoglasno izglasao predlog rezolucije o pravu na zdravu životnu sredinu kao jedno od ljudskih prava".

"A da ne pominjemo članove 6 i 23 Ustava Crne Gore, Arhusku konvenciju i mnoge druge međunarodne propise i dokumente na koje se naša država obavezala. Zašto kao predsjednik svih građana Podgorice ujedno i kao univerzitetski profesor i doktor političkih nauka nijeste organizovali plebiscit na kome bi se građani slobodno izjasnili da li žele kolektor u blizini svojih domova? Treba li Vas podsjećati na sadašnji kolektor i koje sve muke muče građane koji žive u njegovoj blizini, kolektore u Budvi i Tivtu, i sa kojima se sve problemima suočavaju građani pomenutih opština i sezonski turisti. Šta se to vama i vašim prethodnicima zamjerila Zeta i stanovnici Zete pa sve najveće ekološke zagađivače smještate u Zetu: KAP-Uniprom, basene crvenoga mulja, planiranu nacionalnu deponiju za opasni otpad, brojne asfaltne baze itd", poručilu su Bašanović i Kažić.

Oni su Vukovića pozvali da se "uključi u rješavanje navedenih ekoloških problema u Zeti, i da najplodniju ravnicu u Crnoj Gori koja obzirom na resurse sa kojima raspolaže može da hrani cijelu Crnu Goru, učinite mjestom na kojem će moći da se živi od svoga rada".

"Pozivamo ovom prilikom Vas i predstavnike resornog ministarstva da sjednemo za sto te da kroz dijalog dođemo do zajedničkog rješenja - koje će biti u interesu svih građana. Još jednom Vas pozivamo da razmotrite alternativne lokacije za izgradnju postrojenja jer je isto obavezno Elaboratom o procjeni uticaja naživotnu sredinu, kao i lokacije koje su predložili mještani Botuna Vladi Crne Gore pod brojem 03 2257 od 04.05.2021.g. i resornom ministarstvu pod brojem 01-587/2 od 05.05.2021.g. U pitanju su dvije lokacije, jedna na Ćemovskom polju u blizini KIPS-a, a druga isto tako na Ćemovskom polju - preko puta logističkog centra Volija. U pitanju su lokacije, koje se nalaze na istoj nadmorskoj visini tako da vaš glavni argument o slobodnoj gravitaciji mulja ne stoji. Predložene lokacije su svega 500-700 m od planirane lokacije, a koje bi imale odličan pristup postrojenju-obzirom da se nalaze uz sami magistralni put Podgorica-Bar. Otpadne vode koje će biti nus proizvod kolektora, služile bi za navodnjavanje brojnih vrsta četinara i drugih biljaka kojima raspolaže Ćemovsko polje, a koje su iz godine u godinu naročito za vrijeme ljetnjih mjeseci podložne požarima. Zašto da ne, u jednom trenutku razmisliti i o priključenju otpadnih voda još jednog velikog zagađivača, koji se nalazi u blizini planiranog postrojenja - preduzeća Plantaže", kazali su Bašanović i Kažić.

Oni su poručili da su takođe zainteresovani da razgovaraju i o tehnologijama koje je Vuković planirao da izgradi u sklopu budućeg kolektora.

"Svjesni ste takođe kao neko ko se školovao u inostranstvu, da su spalionice danas nešto što je ,,demode” nešto što se ne praktikuje u zemljama zapadne civilizacije - kojima siguran sam, svi mi težimo. Daćemo sebi za slobodu, kao ljudi koji se 15-ak godina bavi ekologijom, da Vam predložimo tehnologiju koja će otpadne vode tretirati kao sirovinu a ne kao otpad, i takva postrojenja će biti samoodrživa, te proces karbonizacije kanalizacionog mulja , kakav već odavno postoji u Njemačkoj - u kojem nema negativnih emisija po životnu sredinu jer je Njemačka počev od 2017.g. uvela obaveznu reciklažu fosfora iz kanalizacionog mulja. Masa mulja se na taj način smanjuje, a ostaci karbonizuju u ugalj, koji ne zagađuje životnu sredinu - jer taj ekološki proces ne oslobađa ugljen dioksid već ga vezuje za bio ugalj koji se kao takav skladišti kao građevinski materijal, kao dodatak zemljištu, asfalt i sl. U pitanju je sofisticirana tehnologija koja je ekološki prihvatljiva i koju već koriste najrazvijenije zemlje zapada. Evo prilike da pokažete Vašu veličinu i demokratski kapacitet, za koji najiskrenije mislimo da posjedujete i da zajednički riješimo ovaj decenijski ekološki problem. U nadi da ćete razmotriti našu inicijativu, srdačno Vas pozdravljamo, Mještani Botuna mr Bojan Bašanović i, Vesko Kažić, struk ing, spec", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: