Vukićevića kontrolišu specijalni tužioci

Grupa građana optužuje predsjednika Opštine Žabljak da je zloupotrijebio službeni položaj

38195 pregleda 62 reakcija 16 komentar(a)
Vukićević potvrdio da je saslušan, Foto: BORIS PEJOVIC
Vukićević potvrdio da je saslušan, Foto: BORIS PEJOVIC

Imenovanje Milike Ostojića za vršioca dužnosti načelnika žabljačke Komunalne policije, “završilo” je u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), koje istražuje da li je predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević zloupotrijebio službeni položaj time što je na tu funkciju postavio svog nekadašnjeg Glavnog administratora.

Ostojić, prema tim informacijama, nije ispunjavao uslove iz pravilnika.

Prema saznanjima “Vijesti”, prijavu protiv Vukićevića i Ostojića podnijela je grupa građana Žabljaka, koja ih tereti i da su lokalnu kasu oštetili za 8.000 eura.

Ostojića terete i da se svjesno prihvatio dužnosti, iako je znao da ne ispunjava uslove za tu poziciju.

”Obavještavamo Vas da je Specijalno državno tužilaštvo protiv V. V. 08.10.2021. godine, donijelo Naredbu o sprovođenju istrage zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja iz čl.416 Krivičnog zakonika Crne Gore, a više podataka i informacija nije moguće saopštiti radi zaštite interesa postupka”, odgovorili su Vijestima iz SDT-a.

Vukićević je “Vijestima” potvrdio da je dao izjavu specijalnom tužiocu, navodeći da će o predmetu govoriti njegov pravni zastupnik, advokat Zoran Piperović.

”Pogledao sam naredbu o sprovođenju istrage. U njenom dispozitivu nema elemenata koji bi gradili krivično djelo zloupotreba službenog položaja. Moram se podrobnije upoznati sa spisima predmeta i tvrdnjama tužilaštva, ali prema onome što sam vidio iz naredbe, iznova tvrdim da u konkretnom slučaju nije nastala šteta, i da nema elemenata bića krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti”, rekao je Piperović.

Prijava

U krivičnoj prijavi predatoj SDT-u piše da je Vukićević rješenjem od 24. septembra 2020. godine, postavio Ostojića za v.d. načelnika Komunalne policije:

”I u istom naveo da ispunjava sve Opšte i posebne uslove iz pravilnika, iako je znao da Ostojić nema položen ispit za vršenje poslova komunalne policije, što podrazumjeva završenu obuku i polaganje pet ispita na Policijskoj akademiji u Danilovgradu”.

Podnosioci prijave objašnjavaju da je osim po tom, Vukićević i po još dva osnova zloupotrijebio službeni položaj.

”Ostojić se nije vodio kao trenutno zaposleni službenik Komunalne policije i nije ga, kao takvog, mogao odrediti za v.d. načenika... što je propisano članom 124 stav 6 Zakona o lokalnoj samoupravi. Ostojić je obavljao funkciju glavnog administratora u Opštini Žabljak i napustio je zbog neispunjavanja uslova za to radno mjesto i preseljenja u Podgoricu, gdje i danas živi sa porodicom”, piše u prijavi.

Prema saznanjima “Vijesti”, on nije imao položen državni ispit.

Dodaje se da je sa funkcije glavnog administratora Ostojić razriješen 25. oktobra 2019. godine i da, kada ga je Vukićević postavio za v.d. načelnika, nije bio čak ni službenik lokalne uprave.

Tvrde da je Vukićević “pod pritiskom građana i društvenih mreža” Ostojića razriješio 25. marta, i to nakon što je tom v.d. načelnika Agencija za sprečavanje korupcije podnijela prekršajnu prijavu...

”U rješenju o razrješenju navodi da je to učinio zbog isteka roka na koji je Ostojić imenovan, a ne pominje da ne ispunjava opšte i posebne uslove. Zatim imenovanom donosi rješenje... od 26.03.2021. godine, kojim imenovanom utvrđuje godišnji odmor u trajanju od 16 radnih dana i na taj način produžava radni odnos i daje mu dodatno radno vrijeme”, piše u prijavi potpisanoj sa “građani Žabljaka”.

Tvrde i da je Ostojić pisao Komisiji za žalbe, koja je 17. juna njegovu žalbu odbila kao neosnovanu i potvrdila navode da u trenutku imenovanja za v.d. načelnika nije bio lokalni službenik i namještenik.

Poslali ga na kurs

SDT će u tom predmetu morati da ispita da li je zloupotreba napravljena i u aprilu 2021. godine, kada je Opština Žabljak Ostojića poslala na obuku u Policijsku akademiju.

”I platila obuku... Iako je propisano da je uslov iz javnog poziva Policijske akademije za prijem polaznika za stručno osposobljavanje za zanimanje komunalni policajac/policajka stalni radni odnos, da bi ga mogli uputiti na kurs i isti mu platiti...Ostojić je tek u avgustu položio ispit za vršenje poslova Komunalne policije”, navodi se u prijavi.

Bonus video: