Đurišić: Prekršen je zakon

”Kako su rješenja za porez za te godine dostavljena na osnovu kriterijuma za 2021. godinu”, upitao je Đurišić.

3965 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Savo Prelevic
Foto: Savo Prelevic

Advokat Aleksandar Đurišić ponovio je da su rješenja za porez na nepokretnosti podgoričke Uprave lokalnih javnih prihoda nezakonita.

On je to saopštio, reagujući na tvrdnje direktora Uprave Milana Šupića, koji je “Vijestima” nedavno kazao da sva rješenja poslata u skladu sa propisima.

Đurišić je istakao da su prije mjesec dana dostavljena rješenja za 2016, 2017. i 2018. godinu, što je takođe nezakonito.

”Kako su rješenja za porez za te godine dostavljena na osnovu kriterijuma za 2021. godinu”, upitao je Đurišić.

On je istakao da su građani izloženi maltretiranju, a da bi tužilaštvo trebalo da provjeri postupanje Uprave lokalnih javnih prihoda u Podgorici.

Kako je za “Vijesti” kazao, Uprava je donijela rješenja o porezu na nepokretnosti za 2021. u junu, odnosno dva mjeseca nakon roka predviđenim Zakonom, zbog čega, kako smatra ta rješenja mogu biti poništena, a građanima vraćen “nezakonito uzet novac”.

Đurišić je kazao da je prvostepeni organ “na ovaj način grubo zloupotrebio svoje službene ovlasti emitujući Rješenja unazad i dajući Zakonu iz 2019 retroaktivno dejstvo što je ozbiljna zloupotreba odnosno više počinjenih djela u sticaju”.

Iz Glavnog grada s druge strane navode da su u “konkretnom slučaju, stava da je prekoračenje roka (30. april tekuće godine) opravdano.

“Ovo iz razloga što je bila u izradi Uredba o bližim kriterijumima i metodologiji za određivanje tržišne

vrijednosti nepokretnosti (“Službeni list Crne Gore”, br. 062/21 od 11.06.2021), koja je stupila na snagu 19. juna tekuće godine. U pitanju je propis koaji donosi Vlada Crne Gore, a koji uređuje materiju određivanja tržišne vrijednosti nepokretnosti, koja je osnovica poreza na nepokretnosti, u skladu sa zakonom”, dodali su iz administracije Ivana Vukovića.

Bonus video: