Skupština organizuje edukativni program "Simulacija rada parlamenta"

Kako je najavljeno, sjutra će se učesnicima programa obratiti generalni sekretar Skupštine Aleksandar Klarić, a u četvrtak predsjednik parlamenta Aleksa Bečić i stalni predstavnik UNICEF-a za Crnu Goru Huan Santander

2668 pregleda 0 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Skupština Crne Gore
Skupština Crne Gore, Foto: Skupština Crne Gore

Skupština Crne Gore će naredna dva dana organizovati edukativni program pod nazivom „Simulacija rada parlamenta“, u kojem će učestvovati 41 srednjoškolac i srednjoškolka.

Iz Skupštine su kazali da je to nastavak niza aktivnosti koje na konkretan način doprinose višem stepenu transparentnosti i otvorenosti rada parlamenta.

„A koje su dovele do toga da Skupština Crne Gore bude proglašena najtransparentnijim parlamentom u našem regionu, uključujući tu i Hrvatsku i Sloveniju, kao članice Evropske unije“, dodaje se u saopštenju.

Kako je najavljeno, sjutra će se učesnicima programa obratiti generalni sekretar Skupštine Aleksandar Klarić, a u četvrtak predsjednik parlamenta Aleksa Bečić i stalni predstavnik UNICEF-a za Crnu Goru Huan Santander.

U pilot fazi programa koji Skupština, preko svog Edukativnog centra, realizuje u saradnji sa predstavništvom UNICEF-a u Crnoj Gori, učestvuju učenici Gimnazije „Slobodan Škerović” i Srednje ekonomske škole „Mirko Vešović” iz Podgorice.

Oni će, kako je saopšteno, imati priliku da uz pomoć Stručne službe Skupštine rad parlamenta simuliraju kroz rad radnih tijela i plenarnog zasijedanja.

Iz Skupštine su kazali da su programu prethodile višemjesečne temeljne pripreme, uz posebnu realizaciju radionica na kojima su učesnici Simulacije upoznati sa temama demokratije, parlamentarnog i izbornog sistema, dijaloga i debate u kontekstu parlamenta, sa posebnim osvrtom na zakonodavnu proceduru.

„Pored organizovanog obilaska zgrade, učenici su imali priliku i da se bliže upoznaju sa radom parlamenta, njegovim nadležnostima i funkcijama, istorijatom, kao i aktivnostima radnih tijela i poslaničkih klubova“, kaže se u saopštenju.

Program, kako se navodi, ima za cilj da upozna srednjoškolce sa procesom donošenja zakona u svim njegovim fazama.

„Na ovaj način, Skupština Crne Gore nastavlja da sprovodi politiku otvorenih vrata za svoje građane i građanke, naročito mlađu populaciju“, dodaj se u saopštenju.

Bonus video: