Predsjednici države, Vlade ili Skupštine da upute zahtjev

Pojasnili su da, prema odredbama člana 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu, jedan od tri predsjednika mora dostaviti predlog MUP-u

2784 pregleda 1 komentar(a)
Obećavaju da će se pozitivno odnijeti prema zahtjevu: MUP, Foto: Savo Prelevic
Obećavaju da će se pozitivno odnijeti prema zahtjevu: MUP, Foto: Savo Prelevic

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su juče da će zahtjev u vezi sa državljanstvom za jedinog dječjeg neurologa Petra Ignjatovića uputiti predsjednicima države, Skupštine i Vlade, radi dobijanja formalnog predloga.

”Svjesni da je angažman doktora Ignjatovića važan za zdravstveni sistem Crne Gore, ukoliko zaprimimo ovaj zahtjev sa bilo koje adrese (Klinički centar ili Ministarstvo zdravlja), uputićemo ga trojici predsjednika, radi dobijanja formalnog predloga. Nakon dobijanja predloga, mi ćemo se pozitivno odnijeti prema ovom slučaju i u hitnom roku donijeti odluku, u skladu sa Zakonom o crnogorskom državljanstvu”, saopštili su iz MUP-a.

Pojasnili su da, prema odredbama člana 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu, jedan od tri predsjednika mora dostaviti predlog MUP-u.

”…O prijemu u crnogorsko državljanstvo za državni i drugi interes Crne Gore odlučuje organ državne uprave nadležan za unutrašnje poslove na osnovu predloga predsjednika Crne Gore, predsjednika Skupštine Crne Gore ili predsjednika Vlade Crne Gore, uz mišljenje državnog organa, u ovom slučaju Ministarstva zdravlja. Dakle, da bi lice dobilo crnogorsko državljanstvo po osnovu člana 12, neophodno je da jedan od tri predsjednika dostavi predlog Ministarstvu unutrašnjih poslova za prijem lica u crnogorsko državljanstvo. To dalje znači, da bi direktorica Kliničkog centra Crne Gore trebalo da uputi zahtjev Ministarstvu zdravlja, koje bi uz razloge opravdanosti, inicijativu dostavilo jednom od tri predsjednika, na dalju nadležnost. Ministarstvo unutrašnjih poslova na predlog jednog od tri predsjednika postupa i vrši prijem lica u crnogorsko državljanstvo”, pojasnili su iz MUP-a.

Bonus video: