Unaprijediti rad postrorenja za tretman otpadnih voda u Nikšiću

Problemi koji su prepoznati se odnose na nefunkcionalnost linije mulja koji nastaje kao produkt prečišćavanja otpadnih voda, kao i samog procesa zbrinjavanja mulja shodno pravnim propisima i evropskim standardima.

1485 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Opština Nikšić
Foto: Opština Nikšić

Sekretari za investicije i projekte i za komunalne poslove i saobraćaj u Opštini Nikšić, Jelena Šekarić i Vidak Krtolica, primili su u radnu posjetu predstavnika firme „Yunirisk International“ Lazara Vidovića i direktora Nevladine organizacije „Ozon“ Aleksandra Perovića sa kojima su razmatrali model za unapređenje rada postrorenja za tretman otpadnih voda u Nikšiću, kao i rješavanja problema u oblasti zaštite životne sredine.

„Vidović je prezentovao ponudu firme 'Yunirisk International', koja se odnosi na analizu postrojenja za tretman otpadnih voda, pružanje podrške u procesu unapređenja trenutnog stanja, uspostavljanje standarda za adekvatan tretman otpada, smanjenje opasnosti od otpada, primjenu najboljih raspoloživih tehnika i supstituciju hemikalija koje predstavljaju rizik po životnu sredinu i zdravlje ljudi, pružanje konsultantskih usluga i održavanja sistema“, navodi se u saopštenju za javnost lokalne uprave.

Kako ističu, problemi koji su prepoznati se odnose na nefunkcionalnost linije mulja koji nastaje kao produkt prečišćavanja otpadnih voda, kao i samog procesa zbrinjavanja mulja shodno pravnim propisima i evropskim standardima.

„Vidović je posebno istakao problem neadekvatne separacije i lošeg tretmana komunalnim otpadom, kao i problem koji se tiče kadrovskih kapaciteta i najavio mogućnost stručnog usavršavanja postojećih kadrova kroz tematske obuke i studijske posjete. Navedeno je prepoznato kao ključan preduslov za uspješno vođenje cjelokupnog procesa i adekvatno upravljanje postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda“, stoji u saopštenju.

Direktor „Ozona“ je predstavio i mogućnost ponovne upotrebe komunalnog otpada, i istakao da treba imati u vidu ekološke i ekonomske benefite takvog rješenja.

Opštinski sekretari su predložili Vidoviću i Peroviću zajedničku studijsku posjetu Beogradu i postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda koje se nalazi u Opštini Rakovica.

Sastanku su prisustvovali i službenici Sekretarijata za investicije i projekte, Radovan Perović i Svetlana Tomić, iz Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj, Nataša Bakić, i iz Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine, Gordana Vujović.

Bonus video: