Bokeljska mornarica na Uneskovoj listi svjetske nematerijalne kulturne baštine

Bokeljska mornarica, za koju se smatra da je najstarija postojeća pomorska organizacija na svijetu, 2013. proglašena je za zaštićeno nematerijalno dobro Crne Gore

28765 pregleda 29 komentar(a)
Sa izložbe u Tivtu povodom 12 vjekova Bokeljske mornarice, Foto: Siniša Luković
Sa izložbe u Tivtu povodom 12 vjekova Bokeljske mornarice, Foto: Siniša Luković

Bokeljska mornarica upisana je na listu svjetske nematerijalne kulturne bašitine Uneska.

Konferencija Komiteta za nematerijalnu kulturnu baštinu Uneska održana je u Parizu.

"Bokeljska mornarica je tradicionalna, nevladina pomorska organizacija osnovana u Kotoru u Crnoj Gori 809. godine. Njeno nastanak vezuje se za dolazak moštiju Svetog Tripuna, zaštitnika grada Kotora. Sastavljena od zajednice pomoraca sa vojnim, ekonomskim, obrazovnim i humanitarnim funkcijama, Bokeljska mornarica je dva vijeka imala memorijalnu ulogu, čuvajući i promovišući pomorsku istoriju i tradiciju. Članstvo je dobrovoljno i otvoreno za muškarce, žene i djecu svih uzrasta. Organizacija je zasnovana na poštovanju ljudskih prava i vjerske, nacionalne i kulturne raznolikosti. Tokom svečanih proslava, članovi nose šarene tradicionalne uniforme, nose istorijsko oružje i izvode tradicionalno kolo. Bokeljska mornarica je okosnica godišnjih svečanosti Svetog Tripuna, koje se održavaju od 13. januara do 3. februara i obuhvataju procesiju i niz rituala u katedrali. Spoljne svečanosti počinju tradicionalnim kolom Bokeljske mornarice, a zatim slijedi procesija koja nosi mošti Svetog Tripuna glavnim gradskim trgovima i ulicama. Hiljade gledalaca prisustvuju procesijama u istorijskom centru i posmatraju svečane događaje. U pripremama aktivnosti učestvuje i stotine žena, muškaraca i djece", navodi se na sajtu Uneska.

Bokeljska mornarica, za koju se smatra da je najstarija postojeća pomorska organizacija na svijetu, 2013. godine proglašena je za zaštićeno nematerijalno dobro Crne Gore.

Bonus video: