Postavljen splav za gniježđenje pelikana na Ulcinjskoj solani

Programska direktorica Centra za zaštitu i proučavanje ptica Ksenija Medenica je istakla da je slično realizovano na Skadarskom jezeru gdje su, kako kaže, zabilježeni odlični rezultati i porast broja gnijezdećih parova u proteklih par godina, što se očigledno reflektuje i na brojnosti pelikana na Ulcinjskoj solani

4023 pregleda 1 komentar(a)
Foto: CZIP
Foto: CZIP

Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) saopštili su da na Ulcinjoj solani postavili splav za gniježdenje pelikana i da su na taj način obezbijedili uslove za povratak pelikana kao gnjezdarica na solani.

Programska direktorica Centra Ksenija Medenica kazala je da bi Ulcinjska solana, najvažnije zimovalište, gnijezdilište i hranilište za ptice na istočnoj obali Jadranskog mora, uskoro mogla postatiti drugo mjesto u Crnoj Gori na kojem gnijezde pelikani.

Medenica je pojasnila da su u poslednjih nekoliko godina, ornitolozi Centra za zaštitu i poručavanje ptica u okviru redovnih monitoringa koje sprovode na ovom području, registrovali i do 150 pelikana.

Prema njenim riječima, brojka je pokazatelj da im uslovi na solani i te kako odgovaraju te da je njihovo gniježđenje moguće očekivati uz sprovođenje određenih konzervacijskih mjera.

gniježdenje pelikana
foto: CZIP

Medenica je istakla da je slično realizovano na Skadarskom jezeru gdje su, kako kaže, zabilježeni odlični rezultati i porast broja gnijezdećih parova u proteklih par godina, što se očigledno reflektuje i na brojnosti pelikana na Ulcinjskoj solani.

"Imajući u vidu literaturne podatke iz 19.vijeka koji pokazuju da su pelikani gnijezdili na Zoganjskom blatu, tj sadašnjoj solani, i ohrabrujuće podatke o njihovoj trenutnoj brojnosti nadamo se da će pelikani prihvatiti splavove i da ćemo u narednim godinama brojati mlade upravo sa ovog područja", saopštila je Medenica.

Ona je kazala da su ove i prošle godine postavilii dva splava za gniježđenje običnih čigri kao i 10 stacioniranih splavova za malu čigru.

"Propadanje nasipa i bentova zbog izostanka upravljanja hidrološkim režimom na solani, dovelo je do toga da su ove vrste suočavaju sa gubitkom staništa i odgovarajućih lokacija za gniježđenje, te su mjere koje sprovodimo neophodne za njihov opstanak na solani. Fotografije sa terena pokazuju o kakvim oštećenjima nasipa je riječ a ukoliko se u skorijem roku ne riješe pitanja upravljačke strukture Parka prirode, možemo očekivati ozbiljne posljedice po ekosistem", navodi programska direktorica CZIP-a.

gniježdenje pelikana
foto: CZIP

Još jedna vrsta, navodi Medenica, koja je takođe ugrožena neadekvatnim upravljanjem ovim parkom prirode, a ujedno i rijetka i zakonom zaštićena vrsta je šarena utva.

Ona je saopštila da su 2018. godine po prvi put zabilježili da ova vrsta gnijezdi na solani što je bio prvi naučni podatak o njenom gniježđenju u Crnoj Gori, te da je u planu postavljanje i 10 kućica, što će, nadaju se, dodatno dopirnijeti očuvanju populacije šarene utve na solani.

gniježdenje pelikana
foto: CZIP

"Odlaganje odluke o formiranju upravljačkog tijela, spori administrativni procesi i neadekvatno upravljanje vodnim režimom već su doveli do ozbiljnog pogoršanja biodiverziteta i pejzažnih vrijednosti. Nedavno usvojena odluka da se Ulcinjska solana konačno upiše u katastar kao državna svojina, jedna je prepreka manje na putu uspostavljanja upravljačkog tijela", kazala je Medenica.

Medenica ističe da od Vlade Crne Gore i opštine Ulcinj očekuju da će brzo reagovati i rješeno pitanje vlasništva iskoristiti da u što skorijem roku omoguće da solanom upravlja stručan i iskusan upravljač, pa samim tim i sačuvaju njen epitet „ptičijeg raja“.

Bonus video: