Nelegalna gradnja na Rikavačkom jezeru, mještani Kučkih korita traže rušenje

"Inspektor je obustavio radove, ali su investitori nastavili sa gradnjom, do snjegova. Molim ako je u nadležnosti Opštine da se zaustave radove, a mještani su upozorili, da će oni biti prinuđeni da se organizuju i sruše te nelegalne vikendice", kazao je Milić

13701 pregleda 17 komentar(a)
Milić, Foto: Printscreen YouTube
Milić, Foto: Printscreen YouTube

Mještani Kučkih korita, odnosno sa područja Rikavačkog jezera, apelovali su na nadležne da zaustave nelegalnu izgradnju čak pet vikendica na njegovim obalama, a ukoliko se to ne desi, biće prinuđeni da sami sruše te objekte. Na taj problem ukazao je odbornik Demokratskog fronta Ranko Milić, koji je istakao da su ga mještani kontaktirali i ukazali na taj problem.

On je apelovao na službe Glavnog grada na današnjoj sjednici Skupštine da reaguju, ako je to njihovoj nadležnosti.

"Krajem septembra i početkom oktobra dogodila se devastacija na samoj obali Rikavačkog jezera, dotjeran je materijal građevinski. izgrađeno je pet temelja", naveo je Milić.

On je istakao da gradnja tih objekata nije ni po običajnom, ni plemenskom pravu, a da mještani Kuča imaju pravo da grade, ali ne na obali jezera, a da se ne zna ko je ovo uradio.

"Inspektor je obustavio radove, ali su investitori nastavili sa gradnjom, do snjegova. Molim ako je u nadležnosti Opštine da se zaustave radove, a mještani su upozorili, da će oni biti prinuđeni da se organizuju i sruše te nelegalne vikendice", kazao je Milić.

Sekretar Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj Miljan Barović je pojasnio da je kada je u pitanju gradnja nelegalnih objekata, to je u nadležnosti urbanističko-građevinske inspekcije pri Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i ekologije.

"Svakako da apelujemo da se taj problem svakako treba prijaviti, pogotovo kada se radi o takvoj lokaciji kao što je priobalje Rikavačkog jezera", naveo je Barović.

On je istakao da je po proceduri, odnosno što se tiče Sekretarijata, da bi se neki objekat mogao legalizovati, mora da se nađe na orto-foto snimku iz 2017. i 2018. godine.

"To je procedura, tako da ti objekti sigurno neće moći da budu legalizovani, ali ono što je moja poruka, jeste da alarmirate urbanističko-građevinsku inspekciju, a mi vam svakako stojimo na raspolaganju, da preko Komunalne isnpekcije i njihove komukacije sa inspekcijom, pokušamo da riješimo taj problem", kazao je Barović.

Direktor Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice Dragutin Đeković, naveo je da su nekoliko puta izlazili na lice mjesta, razgovarali sa porodicama koje izdižu stoku na području Rikavačkog jezera.

"Upoznati smo sa pokušajima nelegalne gradnje u zaleđu, ali pri obali Rikavačkog jezera nam nije bilo poznato", kazao je Đeković.

On je kazao da će naredne godine biti u funkciji rendžerska služba, a u zajedničkoj komunikaciji sa građanima i preko Milića, mogu da angažuju sve službe da zajednički djeluju.

"To područje, inače pripada zoni dva Parka prirode Komovi i tamo nije dozvoljena nikakva gradnja. Eventualno bi mogla biti dozvoljena rekonstrukcija u postojećim gabaritima, u skladu sa ambijentalnim vrijednostima, ali za to bi trebala posebna dozvola", naveo je Đeković.

Bonus video: