Postupci protiv tri bivša ministra

Zakonom propisano da je javni funkcioner kome je prestala funkcija dužan da u roku od godinu dostavi imovinski karton Agenciji. Purišić tvrdi da su odredbe neprecizne, a iz Zenkinog tima da je on ispunio obaveze

51375 pregleda 41 reakcija 10 komentar(a)
Marković sa članovima Vlade u Skupštini Crne Gore, Foto: BORIS PEJOVIC
Marković sa članovima Vlade u Skupštini Crne Gore, Foto: BORIS PEJOVIC

Agencija za sprečavanje korupcije pokrenula je postupke protiv tri ministra iz Vlade Duška Markovića, kojoj je prestao mandat početkom decembra 2020. godine.

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da je javni funkcioner kome je prestala funkcija dužan da jednom godišnje, u dvije godine po prestanku funkcije, dostavi imovinski karton Agenciji.

”Od članova 41. Vlade Crne Gore koji više ne obavljaju javnu funkciju, zakonsku obavezu o dostavljanju izvještaja o prihodima i imovini Agenciji jednom godišnje u naredne dvije godine po prestanku funkcije nijesu ispunili Srđan Darmanović, Mehmed Zenka i Kemal Purišić,” navodi se u odgovoru Agencije na pitanja “Vijesti” ko od njih nije dostavio kartone.

Iz Agencije su dodali da su protiv njih trojice pokrenuli prekršajne postupke.

Darmanović je bio šef crnogorske diplomatije u Vladi, dok su Zenka i Purišić bili na čelu Ministarstva ljudskih prava i sloboda, odnosno Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Dok Darmanović nije odgovorio na pitanja “Vijesti”, Purišić tvrdi da se članom Zakona “nije precizirao rok za predaju godišnjeg izvještaja javnog funkcionera kome je prestala funkcija za 2021. godinu, a ja pripremam da ga dostavim ovih dana, mada je najlogičnije da je rok kraj marta za redovnu dostavu izvještaja”.

Redovan godišnji imovinski karton dostavlja se do kraja marta za prethodnu godinu.

”Ako je eventualno bio rok godinu dana od prestanka funkcije tj. 5. januara 2022. godine, ja to nijesam uradio, jer tako nijesam razumio da treba da uradim”, kazao je Purišić “Vijestima”.

I iz Demokratske unije Albanaca tvrde da je Zenka ispunio zakonsku obavezu. U odgovoru “Vijestima” rečeno je da Zenka uredno dostavio kartone “21. decembra 2020. godine mjesec dana od prestanka funkcije, kao i dana 13. januara 2022. godine godinu dana po prestanku funkcije”. Dodaju da su ovi kartoni dostupni u registru Agencije.

Veliki broj članova 41. Vlade se sa tadašnjim premijerom preselila u skupštinske klupe – poslanici su postali tadašnji ministar unutrašnjih poslova Meluvidn Nuhodžić, odbrane Predrag Bošković, prosvete Damir Šehović, ekonomije Dragica Sekulić, javne uprave Suzana Pribilović i sporta i mladih Nikola Janović.

Oni su na taj način zadržali javne funkcije i nisu bili dužni da dostave kartone godinu po prestanku funkcije.

To nije bilo dužno za još nekoliko ministara, koji su u međuvremenu preuzeli druge funkcije, kao što je, na primjer, tadašnji potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović. Simović je bio predsjednik Opštine Nikšić.

Od onih kojima je prestala funkcija, a koji su dostavili karton godinu po prestanku funkcije su bivši ministar finansija Darko Radunović, saobraćaja i pomorstva Osman Nurković, ministar kulture Aleksandar Bogdanović, ministarka bez portfelja Marija Vučinović...

Bonus video: