Katnića šalju u penziju?

Nakon izbora Maje Jovanović za v.d. VDT-a, navodno se očekuje da se već predstojeće sedmice pred članovima Tužilačkog savjeta nađe obavještenje o penzionisanju glavnog specijalnog tužioca...

59193 pregleda 475 reakcija 81 komentar(a)
Na čelu SDT-a od 2015. godine: Katnić, Foto: Luka Zeković
Na čelu SDT-a od 2015. godine: Katnić, Foto: Luka Zeković

Nakon što je Maja Jovanović izabrana za novog v.d. vrhovnog državnog tužilaštva otvorena su vrata da se već naredne sedmice pred članovima Tužilačkog savjeta (TS) nađe obavještenje za slanje glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića u starosnu penziju, saznaju “Vijesti”.

Prema izmijenjenom članu 105 Zakona o državnom tužilaštvu, Jovanović je dužna da odmah obavijesti TS da li su se, uvidom u kadrovsku biografiju, stekli uslovi da Katnić napusti funkciju nakon šest i po godina, jer je “ispunio uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju”...

Osim za Katnića, na stolu TS biće navodno i spisak sa imenima još nekoliko tužilaca, koji imaju uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju i odlazak sa funkcije.

Katnić je na čelu SDT-a od 23. juna 2015. godine, a za vrijeme njegovog mandata stizale su brojne kritike političkih partija, NVO sektora i medija - da je na “braniku DPS tekovina”, te da nema promjene u tužilačkoj organizaciji dok “on ne ode iz tužilaštva”.

Katnić je lani više puta ponovio da nema uslove za odlazak u starosnu penziju, već da može da radi dok ne napuni 66 godina.

Da kreću korjenite promjene u tužilačkoj organizaciji najavio je juče i potpredsjednik tehničke Vlade Dritan Abazović, koji je odmah pozdravio jednoglasnu odluku TS-a da izabere tužiteljku Jovanović da u v.d. mandatu rukovodi tužilaštvom.

”Vjerujem da će i naredne važne odluke donijeti bez odlaganja, kao i da kreću korjenite promjene ove institucije, uz naglasak na snažnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala”, napisao je Abazović na Tviteru.

On je naveo i da raduje konsenzus u vezi pravde, te da je izborom novog v.d. VDT-a “Tužilački savjet pokazao profesionalizam i integritet, te na najbolji način odgovorio na kritike”.

Jovanović: Ukazali mi veliku čast

Maja Jovanović kazala je kratko “Vijestima” da je zatečena odlukom TS, ali da je profesionalac i da je sa velikim zadovoljstvom prihvatila da u narednih pola godine rukovodi tužilačkom organizacijom.

”Ukazali su mi veliku čast i nadam se da ću očekivanja - opravdati. Ja sam profesionalac, karijerni tužilac, tu sam - gdje sam”, kazala je kratko tužiteljka Jovanović.

Jovanović
Jovanovićfoto: Luka Zeković

U prvim satima mandata, tužiteljka Jovanović nije mogla da odgovori “Vijestima” koji će joj biti prvi profesionalni potezi nakon stupanja na dužnost.

Pravnici u klin, tužioci u ploču

I nastavak konstitutivne sjednice obilježila je rasprava članova TS-a iz tužilačke organizacije sa jedne i uglednih pravnika, člana NVO i predstavnika Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava sa druge strane, koji su više od sata potrošili kako bi se usaglasili oko slijeda procesnih stvari.

Ugledni pravnici Siniša Gazivoda, Miloš Vuksanović, Filip Jovović i Borivoje Đukanović, predstavnik NVO Stevo Muk i član Ministarstva pravde Andrej Milović imali su usaglašen stav da se prvo konstatuje prekid mandata v.d. VDT-a Draženu Buriću, pa da se onda glasa sa liste od dvoje kandidata, koji su se kao zainteresovani prijavili na javni poziv TS-a.

”Ne možemo da konstatujemo prekid mandata, jer se može dogoditi da danas ne izaberemo novog v.d. VDT-a, a tužilačka organizacija ne smije ostati bez te pozicije. Ne kažem da hoće, ali postoji vjerovatnoća. Osim toga, u ovom našem dnevnom redu piše da se to uradi istovremeno”, nekoliko puta ponovila je zamjenica TS-a Đurđina Ivanović.

Ugledni pravnici i predstavnik Ministarstva pravde su u podužoj raspravi uvjeravali da se takva opcija ne može dogoditi, te da neće prekinuti “sjednicu dok se ne izabere novi v.d. VDT-a”.

”Mi danas imamo izvjesnost odabira novog v.d. VDT-a, a to nije bio slučaj 24. januara. Sada pred nama imamo biografije 54 tužioca, koji ispunjavaju uslove, imamo zainteresovane kandidate, jasnu situaciju i ne vidim da ima prostora za bilo kakvu dramu”, kazao je Vuksanović.

Tačno u podne TS je konstatovao prekid mandata Buriću, ali je uslijedila nova rasprava oko načina kako da se sačini konačna lista kandidata, te da li prvo treba da se glasa samo za dvojicu zainteresovanih kandidata - Burića i advokata Aleksandra Kovačevića, ili da se sačini lista i sa kandidatima koje bi naknadano svi predložili.

”Treba da imamo konačnu listu, zašto je to problem da imamo sva imena i predloge”, kazala je Đurđina Ivanović.

Prvo se glasalo za dvojicu zainteresovanih kandidata - Burić je dobio samo podignutu ruku četvoro kolega iz tužilačke organizacije, dok su ostali bili protiv mogućnosti da on nastavi da u v.d. mandatu rukovodi tužilačkom organizacijom.

Drugi kandidat, advokat Kovačević, imao je šest uzdržanih glasova - a protiv mogućnosti da neko van tužilačke organizacije dođe na ključnu poziciju glasali su tužioci Đurđuna Ivanović, Sanja Jovićević, Nikola Samardžić i Tatjana Begović, koji su od i 24. januara bili čvrsti u stavu da se novi v.d. VDT-a bira sa spiska tužilaca.

Gazivodin predlog

Ugledni pravnik Siniša Gazivoda u nastavku konstitutivne sjednice izveo je novi manevar - predložio je članovima TS-a da tužiteljka Maja Jovanović, zbog svojih profesionalnih, ljudskih i etičkih referenci, bude predlog za novog vršioca dužnosti VDT-a.

Nakon predloga Gazivode, javila se tužiteljka Višeg tužilaštva u Podgorici Tatjana Begović, koja je tražila izuzeće tokom glasanja jer je vjenčana kuma sa tužiteljkom Jovanović.

Gazivoda
Gazivodafoto: Luka Zeković

Predlog za izuzeće je prihvaćen, a nakon nekoliko pitanja, niko drugi se nije prijavio da javno iznese neki predlog za novog šefa VDT-a u v.d. mandatu.

Predstavnici tužilačke organizacije nijesu imali svoj predlog za v.d. VDT-a, pojašnjavajući da je njihov predlog bio Burić za kojeg su i glasali.

Tokom glasanja za Gazivodin predlog, troje tužilaca su dali podršku da tužiteljka Maja Jovanović bude šefica tužilačke organizacije u v.d. mandatu u narednih šest mjeseci.

HRA: Obavezna da obavijesti TS ko ima uslove za prestanak funkcije

Izvršna direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc-Prelević kazala je “Vijestima” da Maja Jovanović “ima obavezu da u skladu sa članom 105 Zakona o državnom tužilaštvu, obavijesti TS o svim tužiocima i tužiteljkama, koji ispunjavaju uslove za prestanak tužilačke funkcije”.

”Ona treba da pokrene postupak formiranja komisija, čiji je zadatak utvrđivanje disciplinske i etičke odgovornosti tužilaca. Prvo treba da sazove Konferenciju državnih tužilaca na kojoj će biti izabran predsjednik Komisije za praćenje primjene Etičkog kodeksa iz reda članova TS-a, koji nijesu državni tužioci, da bi mogle da se razmatraju pritužbe. Trebalo bi da predloži Tužilačkom savjetu kandidate za članove Disciplinskog vijeća”, navela je Gorjanc-Prelević.

Ona je naglasila da je obaveza TS-a da u narednih 15 dana izabere disciplinskog tužioca i njegovog zamjenika i to na osnovu dva podnijeta predloga - sa sjednice Vrhovnog državnog tužilaštva i ministra pravde, odnosno, trenutnog koordinatora tog Ministarstva.

Tea Gorjanc Prelević
foto: Boris Pejović

”Očekujemo da se politika istraživanja organizovanog kriminala i korupcije usmjeri ka nalogodavcima. Međutim, smatram da nije realno očekivati od vršioca dužnosti bilo kakve ozbiljnije promjene iako bismo se prijatno iznenadili da se one i dese, u opštem interesu vladavine prava”.

Ocijenila je da improvizacija TS-a s javnim pozivom i nije bila potrebna, kao ni uvođenje egzibicije u Zakon o državnom tužilaštvu - da v.d. može da bude i neko van državnog tužilaštva.

”Neophodno je da prvo Skupština što prije odluči o postojećem predlogu za izbor VDT-a, koji joj je dostavljen još 30. jula 2021, da bi, ako niko od predloženih kandidata ne bude izabran, TS mogao odmah da raspiše novi konkurs za izbor VDT-a u punom mandatu”.

Pored toga, Akcija za ljudska prava očekuje da se u državnom tužilaštvu hitno unaprijedi kvalitet istraživanja policijskog zlostavljanja, da se preispitaju dosadašnje istrage ratnih zločina, da se donese nova strategija za istraživanje ratnih zločina, da se tužilaštvo ozbiljno pozabavi istraživanjem svih odgovornih za ubistvo Duška Jovanovića i prikrivanje izvršilaca, kao i drugih slučajeva napada na novinare i tako dalje.

Ima odriješene ruke i u v.d. mandatu

V.d. VDT-a Maja Jovanović zakonski ima potpuno ista ovlašćenja, kao i da je izabrana u punom mandatu za krovnu poziciju tužilačke organizacije.

Nakon jednoglasne podrške TS-a, od nje se očekuje da se pozabavi stanjem u tužilaštvu, da uoči “slabe karike” i da pruži podršku i ohrabri tužioce da krenu u odlučniju borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Ona ima odriješene ruke da traži uvid u sve spise predmeta, da naredi kontrolu rada rukovodilaca i tužilaca, a u obavezi je da daje obavezna uputstva za rad i uputstva za postupanje u pojedinim predmetima.

Bonus video: