Italijanske piletine ima u Crnoj Gori, ali je bezbjedna

Iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove najavili više kontrola u crnogorskom sektoru živine

16666 pregleda 62 reakcija 8 komentar(a)
Španska NVO je video snimila između jula i avgusta 2021, Foto: Equalia
Španska NVO je video snimila između jula i avgusta 2021, Foto: Equalia

Dio pilećih proizvoda sa farmi kompanije AIA, zaštitnim brendom Veronezi grupe (Gruppo Veronesi), protiv koje je u Italiji podnijeta tužba zbog uslova uzgoja, nalaze se u Crnoj Gori, ali su bezbjedni, kazali su “Vijestima” iz Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove (UBHVFP).

Dodali su i da će ta institucija nadalje, u odnosu na sa postupanje italijanskih nadležnih institucija koje se bave zaštitom dobrobiti životinja i Evropske komisije, ponašati u skladu sa preporukama EK.

Najavili su i više kontrola u crnogorskom sektoru živine.

”Dio proizvoda kompanije za koju ste poslali upit nalazi se na crnogorskom tržištu i da se najčešće radi o termički obrađenim proizvodima od mesa živine (barene kobasice i viršle). Radi se o proizvodima koji su pod redovnim monitoringom UBHVFP, jer se ispituju u domaćem prometu, shodno planovima o kontroli prehrambenih proizvoda, odnosno zdravstveno su bezbjedni za potrošače. Osim toga naša uprava dobija redovne izvještaje preko RASSF sistema, pa bi svaki neusaglašen ili zdravstveno nebezbjedan proizvod momentalno bio povučen sa tržišta. Parametri bezbjednosti hrane za proizvode ove kompanije uvijek su bili u skladu sa EU legistlativom sa kojom je crnogorska legistlativa usklađena”, rekao je “Vijestima” vršilac direktora Uprave Vladimir Đaković.

Nevladina organizacija “Korina animals” iz Nikšića saopštila je prije dva dana da je španska NVO “Equalia” navodno otkrila užasne uslove na farmi pilića koja je povezana sa kompanijom AIA i zaštitnim brendom Veronezi grupe, koji svoje proizvode distribuira i u Crnoj Gori. Dodali su i da se na videu koji je snimljen između jula i avgusta 2021. na farmi pilića u Italiji, povezanom sa kompanijom AIA, mogu vidjeti ptice u stanju raspadanja, kako ih kljucaju druge ptice, kokoške i pilići u agoniji, sa raznim deformitetima i lomovima...

Saopštili su i da je NVO “Animal Law” iz Italije zbog svega podnijela tužbu tamošnjim vlastima zbog, kako su naveli, prakse koja bi mogla predstavljati krivična djela mučenje životinja i ugrožavanje javnog zdravlja, te i da se rizici tog proizvodnog sistema “protežu na održivost, sigurnost hrane i zdravlje ljudi”.

”Prekomjerna brojnost pilića na farmama predstavlja rizik za javno zdravlje. Pokazalo se da velike koncentracije životinja iste vrste u skučenom prostoru povećavaju rizik od zoonoza”, saopštili su iz “Korine”.

Đaković iz UBHVFP kazao je da u toj instituciji ne sumnjaju da će scene u video materijalu biti predmet izviđaja, kako italijanskih nadležnih institucija koje se bave zaštitom dobrobiti životinja, tako i Evropske komisije.

”I naša institucija će se ponašati u skladu sa preporukama EK. Napominjem da je živinarski sektor Crne Gore u toku mjeseca februara bio predmet kontrole Evropske inspekcije FVO (Food Veterinary Organization) i da smo u preliminarnom izvještaju dobili pozitivnu ocjenu uz preporuke za otklanjanje manjih nedostataka, dok narednih dana čekamo i zvaničan izvještaj ovog evropskog tijela”, kazao je on, uz poziv i držaocima živine u Crnoj Gori da se na svojim gazdinstvima ponašaju sa pažnjom dobrog domaćina i da postupaju u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja, te dodao i da će UBHVFP u narednom periodu sprovesti više kontrola u ovom sektoru.

Bonus video: