Da djeca u Crnoj Gori nikad ne saznaju šta je rat i ne dožive ono što preživljavaju djeca u Ukrajini

"Najgora stvar jeste da umiru nevina djeca. Ubijaju ih na varvarski način: pucaju u auta, u kojima se nalaze djeca sa roditeljima, djeca umiru u podrumima (skrovištima), umiru od gladi i žeđi. Primorani su da napuštaju zemlju i postaju izbjeglice. Njihovi životi su izmijenjeni zauvijek"

34322 pregleda 1262 reakcija 35 komentar(a)
Meleško, Foto: Printscreen
Meleško, Foto: Printscreen

Margarita Meleško, članica svečanog armijskog orkestra ukrajinske vojske poručila je da je pogledala snimak donatorske večeri za djecu Ukrajine pod nazivom "Vratite nam snove" koje su organizovale ND Vijesti i Televizija Vijesti i poručila da djeca iz Crne Gore sa jakom emocijom pjevaju miru i šalju poruku podrške djeci u Ukrajini.

"Dok sam gledala snimak, u glavi mi je bila samo jedna misao, a to je da vaša djeca nikad ne saznaju šta je to rat i da nikad ne dožive ono što trenutno preživljavaju naša djeca", poručila je Meleško.

Meleško je već deceniju članica svečanog armijskog orkestra ukrajinske vojske koji na repertoaru ima i staru partizansku pjesmu o partizanskom komandantu Savi Kovačeviću.

Njeno obraćanje prenosimo u cjelosti:

"Pozdravljam vas, bratski narode,

moje ime je Margarita Meleško i vjerovatno ste čuli moju verziju legendarne pjesme o Savi Kovačeviću. Bila mi je čast otpjevati ovu pjesmu prije osam godina na koncertu povodom Dana pobjede nad fašizmom.

Nisam mogla ni pretpostaviti da ova pjesma može da postane aktuelna i danas, jer danas naši ukrajinski heroji brane našu zemlju sa istom voljom i do posljednje kapi krvi, kao i Sava Kovačević.

Najgora stvar jeste da umiru nevina djeca. Ubijaju ih na varvarski način: pucaju u auta, u kojima se nalaze djeca sa roditeljima, djeca umiru u podrumima (skrovištima), umiru od gladi i žeđi. Primorani su da napuštaju zemlju i postaju izbjeglice. Njihovi životi su izmijenjeni zauvijek.

Pogledala sam prelijepi snimak na kojem vaša djeca sa jakom emocijom pjevaju miru i šalju poruku podrške djeci u mojoj državi. Dok sam gledala snimak, u glavi mi je bila samo jedna misao, a to je da vaša djeca nikad ne saznaju šta je to rat i da nikad ne dožive ono što trenutno preživljavaju naša djeca.

Ovaj rat nije samo naš. Cijenom koju plaćaju naša djeca, mi branimo cijelu Evropu i svijet od fašista 21. vijeka, to jest od ruske armije i Hitlera 21. vijeka, Vladimira Putina.

Zato vas molim da podržite našu djecu dobrotvornim prilogom i nadam se da će ih to učiniti makar malo srećnijim i možda pomogne u oporavku. I zahvaljujući vašim prilozima, mogu dobiti ono što sada nemaju.

Vaša briga će im staviti do znanja da nisu sami i da je cijeli svijet sa njima", poručila je Meleško.

ND Vijesti i Televizija Vijesti pokrenuli su veliku humanitarnu akciju za pomoć djeci Ukrajine.

Akcija je otpočela objavljivanjem prve crnogorske antiratne pjesme "Vratite nam snove" koju izvode Milica Radan i Komnen Vuković.

U sklopu akcije Vijesti su 10. marta organizovale i donatorsko veče kojem su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, državnih institucija, poslovne elite i političkih partija.

A da humanost ne zna za granice danas su dokazali i mališani vrtića „Maša“ koji su se korisnom donacijom priključili humanitarnoj akciji u znak podrške svojim vršnjacima u Ukrajini.

Humanitarna akcija Vijesti trajaće do 15. marta, kada će sve prikupljene donacije biti preusmjerene na zvanični humanitarni žiro račun ambasade Ukrajine u Crnoj Gori. Sve građanke i građani, ljudi dobre volje, koji žele da podrže akciju donacije mogu uplatiti na donatorski žiro-račun Vijesti u Hipotekarnoj banci broj: 520-5607-35

Bonus video: