Akademija sjećanja na narodne heroje: "Glas antifašista mora biti snažan, jer fašizam ne miruje"

„Smrt nacizmu, jer se nacizam pojavljuje sada, kao i 1941. godine“

3080 pregleda 41 reakcija 6 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Uz prisustvo predstavnika udruženja boraca NORA-a i antifašista iz svih bivših jugoslovenskih republika, danas je u Kolašinu održana Akademija sjećanja na narodne heroje Buda Tomovića, Baja Sekulića i Juricu Ribara.

Proslavljeni partizanski borci poginuli su u okolini Kolašina. SKOJ-evac, pravnik, omladinski rukovodilac, Budo Tomović život je izgubio je život u borbi s četnicima na današnji dan 1942. godine, na Crkvinama.

Na istom mjestu, dan kasnije poginuo je politički komesar Crnogorsko-sandžačkog partizanskog odreda, Bajo Sekulić. Jurica, brat Ive Lole i sin Ivana Ribra, učesnik bitaka na Naretvi i Sutjesci, umro je 3. oktobra 1943. godine, u kolašinskom selu Trebaljevu. Smrtnosne rane zadobio je u borbi sa Italijanima i četnicima na Barutani kod Kolašina.

Sjećanje na slavna imena NOR-a, poručeno je, obavezuju na “nove borbe za slobodu”. Glas antifašista danas treba da bude snažan, a djela usmjerena na čuvanje mira, dostojanstva i bratstva, rečeno je na akademiji.

“Budo, Bajo i Jurica i još mnogi drugi dali su živote da mi živomo slobod i njihove snove. Čuvajmo mir, slobodu , bratstvo i dostajnstvo svakog čovjeka. Do smo živjeli bratstvo i jednistvo nije bilo popaljenih sela, nije bilo izbjeglica i suza. Ne zaboravimo šta su nas naučili komunisti . Fašizam se budi, ne samo kod nas, po cijeloj je planeti”, kazala je slovenačka partizanka Valerija Skinijar Tvrz.

Prema riječima predsjednika Udruženja antifašista i boraca NOR-a Bosne i Hercegovine Seada Đulića “Titove I partizanske bitke su dobijene, a mi moramo krenuti u naše nove bitke. Sjećanja nijesu dovoljna, rekao je on, “mora se djelovati, jer se fašizam ponovo budi”.

“Oni su se odrekli svega, a jesmo li mi danas spremni da se odreknemo bilo čega da bismo poboljšali stanje u našim zemljama i okruženju. Naša je borba za novu slobodu. Nijesam baš sigurna da je u bivšim jugoslovenskim republikama, danas državama, svaki građanin, na svakom pedlju, ima potpunu slobodu za koju su pali heroji NOR-a. Mi moramo preuzeti tu štafetu i krenuti u naše borbe. Titove, partizanske bitke su dobijene, mi moramo krenuti u naše bitke. Neofašizam i neonacizam bujaju u Evropi i svjetu, a jako se snažno odražava u našim zemljama“, poručio je Đulić.

Prisutne je pozdravio Albin Pibernik, Slovenac, nekada najmlađi borac Prve proleterske brigade, a danas i jedini preživjeli učesnik Igmanskog marša.

„Smrt nacizmu, jer se nacizam pojavljuje sada, kao i 1941. godine“, kazao je on.

Na Kolašin, ratnu prijestonicu, podsjetio je predsjendik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore Zuvdija Hodžić.

„ Kolašin je grad žestokih napada okupatorkih i četničkih snaga, ali i grad koji je partizanskom odbranom prešao u istoriju. To je grad zasijedanja ZAVNO i CASNO i odluka „da sami stvaramo svoju sudbinu i snosimo odgovornost za nju“. Kako i više puta u svojoj istoriji, Crne Gora je i ovdje, u zavičaju velikana Veljka Vlahovića, branila slobodu, koju je uvijek živjela i za koju se živjelo. Velikog djela nema bez velikih žrtava. Baja Sekulića, Buda Tomovića i Juricu Ribara smrt je učinila besmrtnim“, kazao je Hodžić.

U Kolašinu „ratnoj prijestonici“ , rekao je predsjednik Opštine Milosav Bualtović, desili su se istorijski događaji, koji su kasnije definisali državnost Crne Gore.

„Kolašin je 18 puta bombardovan iz vazduha, a 24 puta je prelazio iz ruke u ruku. Ovdje su se dešavali događaji, koji su kasnije značili i definisanje državnosti Crne Gore“, rekao je on.

O detaljima iz života trojice heroja govorio je Dragan Mitov Đurović,a prikazan su i filmovi iz arhive RTCG njima posvećeni.

Akademija sjećanja bila je prilika i za zahvalnost nedavno preminulom Gojku Vlahoviću, dugogodišnjem predsjedniku UBNOR-a Kolašin, zahvljujući kojem su, rečeno je, obnovljeni mnogi spomenici iz NOR-a na području te i drugih opština.

Delagacije udruženja boraca NOR-a i antifašista položile su vijence na spomenik na Crkvinama i Spomen groblje na Brezi.

Bonus video: