Prekinuta legalizacija Statisovih objekata

Opština Budva stopirala postupak za divlje izgrađene dvije betonske građevine preko puta Svetog Stefana dok se o tome ne izjasni Urbanističko-građevinska inspekcija

2670 pregleda 95 reakcija 5 komentar(a)
Zaustavljena legalizacija: Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
Zaustavljena legalizacija: Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović

Sekretarijat za urbanizam i održivi razvoj Opštine Budva prekinuo je postupak legalizacije dvije betonske građevine, koje je prije više od decenije u maslinjaku naspram grad-hotela “Sveti Stefan” bespravno izgradio zakupac ovog ljetovališta, kompanija “Adriatic properties” grčkog biznismena Petrosa Statisa.

To piše u rješenju resornog sekretarijata u koje su “Vijesti” imale uvid.

Zahtjev za legalizaciju prije tri godine predala je državna kompanija “Sveti Stefan hoteli”, koja je vlasnik grad-hotela “Sveti Stefan”i Vile “Miločer”, i tadašnje rukovodstvo firme, kadrovi Vlade Duška Markovića zatražili su da se divlji objekti, dvije kamene zgrade od ukupno 2.000 kvadrata legalizuju.

Sekretarijat je prekinuo postupak, dok se Urbanističko-građevinska inspekcija ne izjasni.

Gradske vlasti, kada je Budvom rukovodila koalicija DPS-SDP, godinama su na sugestiju Vlade legalizovale divlje objekte kroz planove privremenih objekata, uz obrazloženje da su u njima vešeraj, tehničke i ostale prostorije, neophodne za funkcionisanje grad-hotela “Sveti Stefan”. Zgrade su izgrađene bez dozvole, naočigled brojnih državnih i lokalnih inspekcijskih službi, na zemlji koja je tada bila uknjižena na Hotelsku grupu “Budvanska rivijera”.

Opština Budva je 2009. usvojila Plan privremenih objekata pod pristiskom Vlade i Ministarstva turizma, nakon što je “Adriatic proprties”, zakupac elitnog hotelskog kompleksa Miločer - Sveti Stefan uslovila otvaranje elitnog hotelskog kompleksa izgradnjom tih objekata u kojim su smješteni vešeraj, poslovne kancelarije, magacin...

Predstavnici MANS-a početkom 2012. godine podnijeli su Specijalnom tužilaštvu krivične prijave protiv ministra Branimira Gvozdenovića, koga su optužili da toleriše nelegalnu gradnju i ne preduzima mjera iz svoje nadležnosti, iako je znao da je “Adriatic properties” bez ijednog papira podigao dva objekta u Miločerskom parku. Po istom osnovu prijava je podnijeta i protiv tadašnje glavne inspektorke za zaštitu prostora Nataše Brajović. Krivične prijave podnijete su i protiv kompletnog opštinskog rukovodstva, na čelu sa tadašnjim gradonačelnikom Rajkom Kuljačom.

Iz kompanije grčkog biznismena Petrosa Statisa još 2017. ponudili su kompromis, te uputili pismo tadašnjem premijeru Dušku Markoviću da su spremni da odustanu od gradnje apartmana preko puta Svetog Stefana, ako im država zauzvrat legalizuje “divlje” objekte na toj lokaciji i dozvoli neometanu gradnju novog hotela “Kraljičina plaža”.

Iz firme “Adriatic properties”, osim šefu Vlade, istovjetno pismo poslali su tadašnjem ministru održivog razvoja Pavlu Raduloviću i gradonačelniku Budve Draganu Krapoviću.

”Svjesni kompletne situacije i klime, spremni smo da još jednom na rješavanje postojećeg problema kompromisom”, navodi se u pismu koje su “Vijesti” tada objavile.

Vlada je 2015. usvojila Programski zadatak za raspisivanje javnog konkursa od opšteg interesa za izradu urbanističko - arhitektonskog rješenja hotelskog rizorta Miločer, kojim je predviđena izgradnja duplo više kapaciteta u srcu najekskluzivnije turističke lokacije na crnogorskoj obali.

Time je na 35 hektara predviđeno da bude 47.249 kvadrata objekata bruto građevinske površine. Istim programskim zadatkom legalizuju se i dva velika betonska objekta od 2.000 kvadrata, koja su naspram Svetog Stefana izgrađena bez građevinske dozvole…

U zadatku se navodi da će prva divlja građevina od 500 kvadrata biti dograđena na 825, kao i da će se na prizemlju, prvom spratu i potkrovlju graditi tri luksuzna apartmana od 250 kvadrata.

Druga divlja građevina od 1.500 kvadrata, kako se navodi, u kojoj su kuhinja i vešeraj, dogradiće se za još 300 kvadrata i na tom mjestu bi takođe bila izgrađena još tri luksuzna apartmana od 250 kvadrata.

”Odreći ćemo se gradnje apartmana u blizini ostrva Sveti Stefan na koje imamo pravo, ukoliko se pristupi legalizaciji postojećih izgrađenih objekata i ne usporava gradnja novog hotela ‘Kraljičina plaža’, parkinga i helidroma. Na ovaj način ćemo lokaciju učiniti boljom za postojeće lokalne objekte domicilnog stanovništva, koji će dobiti više prostora za svoje goste i čime će se smanjiti gužva i stepen izgrađenosti prostora. Drugi je da prihvatimo rušenje postojećih objekata i pristupimo gradnji apartmana na koje imamo pravo, kako bismo nadoknadili nastalu štetu i da iskoristimo sve planske i zakonske mogućnosti za dalje investiranje”, naveli su u pismu iz Statisove kompanije.

Dvije firme dale dva različita mišljenja o istoj stvari

”Postupak pred Sekretarijatom za urbanizam će biti nastavljen kada Urbanističko-građevinska inspekcija izvrši inspekcijski nadzor nad izvještajem privrednog društva ‘Medmex arhitects’ DOO Rožaje i izvještajem ‘Studija K’ iz Podgorice”, piše u rješenju koje potpisuje v.d. sekretara za urbanizam Filip Popović.

Ta dva privredna društva praktično su dala suprotna mišljenja.

”Kako je revident ‘Studio K’ izvještajem utvrdio da je objekat čija se legalizacija traži izgrađen u skladu sa osnovnim parametrima važećeg planskog dokumenta, a privredno društvo ‘Medmex arhitects’ da je objekat izgrađen na istoj katastarskoj parceli urađen na području za koje ne postoji planski dokument, to je bilo neophodno da nadležna Urbanističko-građevinska inspekcija izvrši inspekcijski nadzor nad izvještajima ova dva privredna društva, radi pravilnog odlučivanja u konkretnoj pravnoj stvari”, navodi se u rješenju.

Bonus video: