Beća: Čestitamo Dan Roma u želji da se iskreno pomogne ovoj zajednici

"Stanje RE zajednice treba unaprijediti kroz održiv izvor prihoda, rješavanje stambenih pitanja, zatim smanjenja siromaštva, kao i školovanje djece predškolskog uzrasta i uključivanje u taj nivo obrazovanja"

2443 pregleda 20 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

"Udruženje za podršku Roma i Egipćana" iz Berana uputilo je čestitku pripadnicima romske populacije povodom Međunarodnog dana Roma.

Predsjednik ove nevladine asocijacije Sultan Beća rekao je da se u posljednjih nekoliko godina u opštini Berane ovaj praznik obilježava, kako na lokalnom nivou, tako i kroz obilježavanje u JU OŠ "Radomir Mitrović" u Beranama u kojoj se tradicionalno školuju pripadnici RE populacije u ovom gradu.

Prema popisu stanovništa iz 2011. godine u Beranama se 531 osoba izjasnila kao pripadnik romske nacionalnosti.

"Prema našim istraživanjima, nakon deceniju, smatramo da je taj broj veći u Beranama za oko 20 odsto", rekao je Beća.

On je objasnio da se prema analizi njihovog udruženja stanje RE zajednice treba unaprijediti kroz održiv izvor prihoda (zapošljavanje RE pripadnika, odgovarajuće obuke za posao koje će garantovati zaposlenje), rješavanje stambenih pitanja, zatim smanjenja siromaštva, kao i školovanje djece predškolskog uzrasta i uključivanje u taj nivo obrazovanja.

"Do sada su se u pogledu zapošljavanja zaposlila četiri lica iz RE populacije, dok su u prethodnom periodu bila i povremena zapošljavanja na određeno kroz program javnih radova - Zavoda za zapošljavanje Crne Gore. Pozitivan primjer je skorašnje zapošljavanje preko Zavoda za zapošljavanje pri čemu su kroz program javnih radova bila zaposlena dva lica iz RE populacije i to u školi 'Radomir Mitrovic'. U ovoj školi se obrazuje trenutno oko 160 pripadnika RE populacije u kojoj rade dva saradnika u socijalnoj inkluziji u oblasti obrazovanja. Ova škola, koja je prepoznata po obrazovanju djece iz RE populacije je od REF-a dobila kombi za prezov učenika, a kancelarija medijatora je opremljena uz programa Romacteda - Savjeta Evrope. Kroz podršku ove škole i JPU 'Radmila Nedić' krenulo se u pripremne aktivnosti uz podršku predstavnika Ministarstva prosvjete,nauke, kulture i sporta da se djeca predškolskog uzrasta uključe u pohađanje vrtica. Dodatna podrška tome je i projekat 'Aktivnim mjerama za socijalnu inkluziju Roma i Egipcana' koji sprovodi naša organizacija", kazao je Beća.

Ova romska organizacija izražava zadovoljstvo što je Opština Berane potpisala memorandum o saradnji sa Savjetom Evrope i Ministarstvom pravde, ljudskih i manjinskih prava, a kojim je predviđeno zajedničko ulaganje napora sveukupnog položaja RE populacije u Beranama.

"Čestitamo Dan Roma u želji da se iskreno pomogne ovoj zajednici koja se susreće sa mnogim problemima u ostvarivanju svojih prava, a koja je na margini društva", kazao je predsjednik NVO "Udruženje za podršku Roma i Egipćana" Berane.

Bonus video: