Prodaja Simon vojaža propala, radnici prijete blokadama

Šesta licitacija za prodaju “Simon vojaža”, po početnoj cijeni od 704.068,89 eura, nije održana, jer niko nije dostavio ponudu

5143 pregleda 2 komentar(a)
Sa ranijeg protesta radnika “Simon Vojaža”, Foto: Tufik Softić
Sa ranijeg protesta radnika “Simon Vojaža”, Foto: Tufik Softić

Bivši radnici beranskog autoprevoznog preduzeća “Simon vojaž” u stečaju, zaprijetili su da neće dozvoliti dalji pad cijene kompanije, koja juče, na šestoj po redu licitaciji, nije prodata ni za svega 704.000 eura.

Oni tvrde da samo autobuska stanica sa zemljištem oko nje, u najužem dijelu grada, vrijedi višestruko više.

”To bi bila grehota da se prodaje ispod ove cijene. I to je malo, ali eventualno dalje klizanje i poklanjanje nekom za nikakve pare, to ne dolazi u obzir”, kazao je predstavnik radnika Nenad Radičević.

On je rekao da će, ako do toga dođe, bivši radnici i privatni prevoznici iz Berana, organizovati štrajkove, blokadu grada i saobraćajnica.

””Dvije godine traje ova agonija. Kada je u aprilu prošle godine uveden stečaj, nama je stečajna uprava obećala da ćemo brzo pokrenuti minumim procesa rada i da ćemo biti angažovani. Onda je autobuska stanica data u zakup, a mi od zakupa nemamo ama baš ništa”, rekao je Radičević.

Šesta licitacija za prodaju beranskog autoprevoznog preduzeća, koja je bila zakazana za juče u prostorijama Privrednog suda u Podgorici, po početnoj cijeni od 704.068,89 eura, nije održana, jer niko nije dostavio ponudu.

Zainteresovanih ponuđača za kompletnu imovinu “Simon vojaža” nije bilo, i pored toga što je cijena prve licitacije iz oktobra prošle godine, kada je iznosila 2.346.896,29, eura na ovom nadmetanju pala za 1.642.828 eura.

”Niko nije predao ponudu”, kazao je kratko “Vijestima” stečajni upravnik Saša Zejak.

Na pitanje šta će biti dalje, i da li će cijena nastaviti da kliza, on je odgovorio da će “odluku o tome donijeti početkom naredne sedmice”.

Kriza u najvećem autoprevoznom preduzeću na sjeveru države “Simon vojaž” započela je odavno, a kulminirala je u maju 2020, kada su radnici stupili u generalni štrajk. Tada su im vlasnici bili dužni plate i druga potraživanja za pune dvije godine.

Vjerovalo se da će uvođenjem stečaja da se prekine haotično stanje na ulicama u pogledu parkiranja autobusa, ali se to nije dogodilo.

”Mi nismo zadovoljni načinom vođenja stečaja. Stečajni upravnik nam je obećao radni angažman i ponovno uspostavljenje autobuskog saobraćaja. Umjesto radnog angažmana, mi smo otišli na biro rada, i sada smo na ulici. Nemamo ništa, a treba da dozvolimo da cijena dalje pada i da to neko uzme za nikave pare, od kojih niko neće moći da se namiri”, kazao je predstavnik bivših radnika.

Radičević je podsjetio da su se radnicima, u trenutku kada su stupili u generalni štrajk, u maju 2020. godine, dugovale plate i druga potraživanja za čak dvije godine.

On je kazao da se prema njegovim saznanjima prevoznicima koji su to početka generalnog štrajka dugovalo na osnovu prodatih karata na biletarnici autobuske stanice, preko dvjesta pedeset hiljada eura.

”Niti će bivši radnici dozvoliti da im propadnu potraživanja, niti će to dozvoliti drugi prevoznici”, kazao je Radičević.

On je rekao i da u voznom parku ima osam potpuno ispravnih autobusa, sa kojima su održavane i neke međunarodne linije, i da je, kako tvrdi, lako mogao da se obnovi vozni red na najfrekvetnijim relacijama.

”Ovako, trpe radnici, trpe građani zbog nerada autobuske stanice. Trpi čitav grad zbog autobuskog kolapsa na ulicama. Šta smo to onda dobili od uvođenja stečaja”, zapitao je Radičević.

Beransko autoprevozno preduzeće “Simon vojaž” nastalo je od nekadašnjeg “Jugoprevoza”, odnosno “Ivangrad prevoza”, koji su bili među najjačima u bivšoj Jugoslaviji. Poslije zapadanja u krizu uveden je prvi stečaj i preduzeće prodato mješovitoj firmi “Simon vojaž”.

Ta firma je odmah rasprodala kamionski vozni park i samo od toga povratila sva uložena sredstva. Nastavila je da radi sa stotinu radnika, a onda i ona počela da posustaje i ukida linije, kada su prije dvije godine radnici i započeli štrajk.

U međuvremenu je luksemburški državljanin Simon Bernard podnio krivičnu prijavu protiv svog partnera u Crnoj Gori Mehmeda Adrovića, visokog funkcionera DPS-a za zlopupotrebu službenog položaja i navodnog falsifikovanja njegovog potpisa. Ta krivična prijava je završila u specijalnom tužilaštvu, i prema saznanjima “Vijesti”, pokrenut je izviđaj, ali zasad bez epiloga.

Bonus video: