Nema smjena zbog prekršaja

Savjet RTCG će na današnjoj sjednici, pored najavljenog dnevnog reda, razgovarati i o aktivnostima Administrativnog odbora i ASK-a, koji su u prethodnom periodu podigli prašinu u javnosti
142 pregleda 0 komentar(a)
Savjet RTCG, Foto: Boris Pejović
Savjet RTCG, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.10.2017. 05:58h

Predsjednik skupštinskog Administrativnog odbora Luđ Škrelja kazao je juče "Vijestima" da još ne zna kada će zakazati sjednicu tog tijela, jer čekaju da "prikupe sve materijale".

Odbor bi trebalo, kako je ranije najavio Škrijelja, da sasluša članove savjeta RTCG i Agencije za elektronske medije (AEM), za koje je Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) utvrdila da su kršili Zakon o sprečavanju korupcije.

ASK treba još da se izjasni da li je član Savjeta RTCG Mimo Drašković kršio zakon.

Za člana Savjeta RTCG Gorana Đurovića i člana SAEM-a Darka Ivanovića ASK je već utvrdila da su kršili Zakon o sprečavanju korupcije, jer su istovremeno bili angažovani kao odgovorna lica u privrednim društvima. Advokat Branislav Lutovac sinoć je na javnom servisu izjavio da da njih dvojica zbog toga ne mogu biti razriješeni, samo novčano kažnjeni, jer je riječ o prekršaju.

ASK je i za potpredsjednika Savjeta RTCG i filmskog reditelja Nikolu Vukčevića utvrdila da je u konfliktu interesa, jer je primio honorar za dokumentarni film. On smatra da je ova odluka sporna jer se bavio svojom strukom.

ASK i Administrativni odbor su prije ove odluke saopštili da je Vukčević u konfliktu interesa jer je ovlašćeno lice u privrednom društvu, koje se bavi proizvodnjom radio i TV programa, što se ispostavilo kao netačno.

"Agencija je propustila da se izvini za grešku koju je konstatovala u zahtjevu za pokretanje postupka. Izvod iz CRPS Poreske uprave je to demantovao i pokazuje da sam to privredno društvo napustio drastično prije mog bilo kakvog ulaska u Savjet RTVCG", saopštio je Vukčević "Vijestima".

On je ocijenio da Agencija pogrešno interpretira Zakon o nacionalnom javnom emiteru RTCG, koji propisuje da radi postojanja sukoba interesa moraju kumulativno postojati "interes lica u pravnim licima koja se bave proizvodnjom radio i televizijskog programa” i da “članstvo takvog lica u savjetu može da dovede do sukoba interesa".

Savjet RTCG će na današnjoj sjednici, pored najavljenog dnevnog reda, razgovarati i o aktivnostima Administrativnog odbora i ASK-a, koji su u prethodnom periodu podigli prašinu u javnosti. RTCG je na društvenim mrežama podržala i Ambasada SAD u Crnoj Gori, saopštivši da podržava "nezavisne i odgovorne medije". Vlada Crne Gore im je odgovorila da dijele vrijednost "neselektivne primjene zakona", što je izazvalo buru reakcija na društvenim mrežama.

Još se ne zna ko će umjesto Mitrovića

Unija poslodavaca Crne Gore još nije odlučivala koga će predložiti da zamijeni Ivana Mitrovića u Savjetu RTCG. Skupština je već potvrdila njegovu ostavku, nakon što je ASK ranije utvrdio da je u konfliktu interesa jer je njegov sin zaposlen u RTCG-u.

ASK je javnom servisu naložio i da Mitrovićevog sina otpusti osam dana nakon prijema njihovog rješenja.

Prema informacijama "Vijesti", ono međutim još nije dostavljeno toj medijskoj kući. Mitrović je ASK obavijestio da nije znao da je u sukobu interesa, ali da pristaje na konsekvence kršenja zakona.

Bonus video: