Održana ekspertska misija o ekološkom kriminalu

“Ekspertska misija podržana je i organizovana posredstvom TAIEX instrumenta pretprisupne podrške Evropske unije (EU), a u saradnji crnogorske policije i Sektora za javnu bezbjednost Italije, uz doprinos Komande karabinjera”

2433 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Uprava policije
Foto: Uprava policije

U Podgorici je, na inicijativu ambasadora Italije u Crnoj Gori, Luke Zeliolija, zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Italije, i direktorom crnogorske Uprave policije, Zoranom Brđaninom, ove sedmice održana ekspertska misija o ekološkom kriminalu.

Iz crnogorske policije su kazali da je cilj misije jačanje kapaciteta policijskih snaga u sektoru zaštite prirodnog nasljeđa, kao i borba protiv ekološkog kriminala i nedozvoljene trgovine otpadom.

“Ekspertska misija podržana je i organizovana posredstvom TAIEX instrumenta pretprisupne podrške Evropske unije (EU), a u saradnji crnogorske policije i Sektora za javnu bezbjednost Italije, uz doprinos Komande karabinjera”, kazali su iz policije.

Oni su kazali da je zaštita životne sredine i biodiverziteta jedan od strateških ciljeva EU kao i da Italija ima jednu od najrespektabilnijih ekoloških policija na svijetu.

“Specijalizovana odeljenja Karabinjera godinama sprovode složene aktivnosti prevencije i borbe u Italiji i inostranstvu, uz korišćenje najsavremenijih istraživačkih metoda koje su postale operativni model izvrsnosti”, rekli su iz policije.

Oni su kazali da je svrha ekspertske misije da se crnogorskim policijskim službenicima predstavi struktura i kapacitet Karabinjera u sektoru zaštite životne sredine i šuma, sa posebnom pažnjom na ekonomske interese bazirane na krivičnim djelima koja je počinila takozvana “eko-mafija”, čime je ugrozila životnu sredinu, zaštićena područja i parkove i javno zdravlje.

“Sektor za javnu bezbjednost i Komanda karabinjera izrazili su spremnost za organizovanjem dalje razmjene znanja i najboljih praksi kroz dalje obučavanje službenika i studijsku posjetu Komandi karabinjera u Italiji”, kazali su iz policije.

Oni su kazali da će crnogorski službenici na taj način biti u prilici da i na terenu steknu specifična iskustva i značajne vještine koje će ubuduće moći da koriste u borbi protiv ekoloških zločina.

Bonus video: