Smolović: Čvrsto stojimo na temeljima antifašizma

Možda 9. maja u Crnoj Gori ne bi ni bilo, da nije bilo 13. jula. To je dan kada je među prvima na Balkanu i u Evropi, jedan mali narod rekao ne povampirenom fašizmu i okupaciji svoje zemlje

1888 pregleda 0 komentar(a)
Polaganje cvijeća u Bijelom Polju, Foto: Opština Bijelo Polje
Polaganje cvijeća u Bijelom Polju, Foto: Opština Bijelo Polje

Polaganjem vijenaca na Spomenik palim borcima u ulici Slobode, danas je u Bijelom Polju obilježen Dan pobjede u znak sjećanja na 9. maj 1945.godine i kapitulaciju Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

Kako je saopšeno iz Opštine, predsjednik Petar Smolović kazao je da slobodarsko Bijelo Polje obilježava Dan pobjede i slavi tekovine borbe koja je urezana u narodno pamćenje kao putokaz patriotizma i ljubavi naših predaka prema svojoj domovini.

“Međutim, važno je istaći da 9. maja u Crnoj Gori možda ne bi ni bilo, da nije bilo 13. jula. To je dan kada je među prvima na Balkanu i u Evropi, jedan mali narod rekao ne povampirenom fašizmu i okupaciji svoje zemlje. Onda kada su i neki mnogo veći pognuli glavu pred Hitlerom i Musolinijem, narod Crne Gore se u velikom broju digao na ustanak i u naredne četiri godine podnio ogromnu žrtvu zarad veličanstvene pobjede antifašističke koalicije. Zarad pobjede današnje Evrope”, kazao je Smolović.

On je rekao da je simbolički veoma važno sa Trga Slobode poslati jasnu poruku, da čvrsto stojimo na onim vrijednostima antifašizma na kojima je nastala Evropska unija.

“Ujedno da poručimo i svima koji probleme žele da rješavaju ratom da je saradnja bolja od sukoba. Da u kompromisu leži snaga, a ne slabost, te da je pomirenje dobra riječ”, poručio jeSmolović.

Vijence su na Spomenik palim borcima položile delegacije Opštine Bijelo Polje, UBNORA, OBNORA, kao i predstavnici Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke, Socijaldemokratske partije, Socijalističke narodne partije i Ujedinjene reformske akcije.

Bonus video: