Gradski još ne ide do Aerodroma

Kako su “Vijesti” pisale, Podgorica je jedini glavni grad u regionu, ali i šire, koji nema organizovan gradski prevoz do aerodroma

2750 pregleda 5 komentar(a)
Aerodrom Podgorica Golubovci, Foto: BORIS PEJOVIC
Aerodrom Podgorica Golubovci, Foto: BORIS PEJOVIC

Autobuska linija za prevoz putnika do Aerodroma u Golubovcima i nazad do grada u praksi još nije zaživjela, iako je Glavni grad krajem prošle godine odlučio da tu liniju ponovo uvede.

Glavni grad je nedavno kupio 16 novih autobusa, ali tek jedan će povezivati udaljenija područja s glavnim gradskim centrima i tačkama. Među tim linijama nema i one za aerodrom.

Kako je pojašnjeno u predlogu Odluke koja je usvojena na sjednici 27. decembra, Podgorica je grad koji ima svoj aerodrom, a takođe predstavlja turističku destinaciju (naročito kada je u pitanju kongresni turizam), a važećom Odlukom o linijskom gradskom i prigradskom prevozu nije tretirana problematika organizovanja prevoza putnika koji koriste vazdušni saobraćaj, odnosno od aerodroma do gradske destinacije i natrag.

Kako su “Vijesti” pisale, Podgorica je jedini glavni grad u regionu, ali i šire, koji nema organizovan gradski prevoz do aerodroma, uprkos tome što je 2018. kroz njega prošlo više od milion putnika. To znači da putnici moraju da plaćaju taksi ukoliko nemaju organizovan privatni prevoz.

Na inicijativu Aerodroma Crne Gore ka Glavnom gradu, prije šest godina je bila otvorena autobuska linija 20, koja je saobraćala od Hrama Hristovog vaskrsenja do podgoričkog aerodroma. Liniju je realizovalo preduzeće “Alivodić Baston”, a autobusi su saobraćali na svakih 30 minuta, po cijeni od dva eura.

”Interesovanje putnika bilo je jako loše, pa su se dešavale situacije da tokom dana uslugu autobuskog prevoza koristi svega par putnika”, kazali su “Vijestima” iz Aerodroma.

Direktor “Gradskog saobraćaja” (nekadašnjeg “Alivodića”) Haris Alivodić kazao je da su zbog te linije ušli u veliki minus, jer se dešavalo da pazar bude samo pet eura.

”Svuda u svijetu sa aerodroma je obezbijeđen autobuski prevoz. Željeli smo da to ima i Podgorica. Ali zbog čudnih navika naših sugrađana, to jednostavno nije moglo da zaživi”, kazao je Alivodić, dodajući da su putnici za prevoz koristili uglavnom taksi koji je dosta skuplji.

Prema njegovim riječima, to što su putnici uglavnom koristili taksi posljedica je toga što ta vrsta prevoza u Podgorici košta dosta manje u odnosu na druge glavne gradove u regionu i što legalni taksisti nemaju jedinstvenu cijenu.

Bonus video: