Šinavatri još sedam dana za legalizaciju građevine na ostrvu Sveti Nikola

Opština Budva odbiće zahtjev za kompanije naturalizovanog Crnogorca i bivšeg tajlandskog premijera ukoliko na vrijeme ne dostavi dokumenta za dvije nelegalne građevine na ostrvu Sveti Nikola

24949 pregleda 7 komentar(a)
Ostrvo Sveti Nikola, Foto: BORIS PEJOVIC
Ostrvo Sveti Nikola, Foto: BORIS PEJOVIC

Sekretarijat za urbanizam i održivi razvoj Opštine Budva odbiće zahtjev podgoričke kompanija “Global TS Montenegro” naturalizovanog Crnogorca, bivšeg tajlandskog premijera Taksina Šinavatre, ukoliko u narednih sedam dana ne dostavi dokumenta za legalizaciju dvije nelegalne građevine od ukupno 900 kvadrata na ostrvu Sveti Nikola.

To je “Vijestima” rečeno u opštinskom Sekretarijatu.

Nakon što su u februaru odbili zahtjev za legalizaciju oko 350 kvadrata divlje izgrađenog objekta na, kako ga mještani zovu, Školju, kompanija “Global TS Montenegro” je sredinom marta podnijela novi zahtjev u kome je navela postojanje dva objekata, jednog od 726 kvadrata bruto površine i drugog od 133 kvadrata.

Sekretar za urbanizam Filip Popović kazao je “Vijestima” da je kompaniji “Global TS Montenegro” upućen odmah dopis za dopunu zahtjeva za legalizaciju te ostavljen rok od 30 dana da im se dostavi dokumentacija. Traženo je da se dostavi elaborat sa iskazanim bruto površinama objekata po etažama, fotografije svih fasada bespravnog objekta, dokaz o zabilježbi postojećeg objekta u katastarskoj evidenciji…

Kako “Vijesti” saznaju, nakon isteka roka, Sekretarijat je dozvolio na zahtjev podgoričke kompanije produženje kako bi dostavili dokumentaciju, koja još nije kompletirana.

Šinavatrina firma je prvi put u julu prošle godine podnijela resornom sekretarijatu zahtjev u kome se traži legalizovanje poslovnih prostora ukupne bruto površine oko 350 kvadrata, odnosno 300 kvadrata neto površine. Kako je tada navedeno, divlji objekti su izgrađeni 2007, useljeni su i za njih se plaća porez na nepokretnost. Taj zahtjev je odbijen. U najnovijem zahtjevu se navodi da objekti su grubo završeni i da nijesu prijavljeni za plaćanje poreza.

Firma najbogatijeg Crnogorca, čije se bogatstvo po Forbsu procjenjuje na više od milijardu eura, u aprilu 2017. zaključila je kupoprodajni ugovor sa podgoričkom kompanijom “San investments”, iza koje stoji kontroverzni srpski biznismen Stanko Subotić Cane, čime je postala vlasnik zemlje od 37 hiljada kvadrata na ostrvu Sveti Nikola na kome su već bili mimo dozvole izgrađene kamene prizemne zgrade. Šinavatra je za taj vrijedan komad najvećeg crnogorskog ostrva platio 24 miliona eura.

Divlje objekte po ostrvu gradio je prvo prethodni vlasnik, beogradski biznismen i nekadašnji političar JUL-a Nenad Đorđević, koji je 2007. prodao atraktivni dio ostrva Subotiću, upravo zbog, kako je tada naveo, opstrukcije državnih organa, koji mu nijesu omogućili da realizuje svoje ambiciozne planove.

Đorđević, koji je u Budvi bio vlasnik čak tri atrakvitne nekretnine, hotela “Admiral”, stare zgrade Jugoslovenskog rječnog brodarstva nadomak Staroga grada, te jugoistočnog dijela ostrva, započeo je na popularnim Havajima, ili Školju kako ga zovu mještani, gradnju mimo dozvole. To je država osujetila i na ljeto 2002. inspekcija u pratnji policije dinamitom ruši dio započete zgrade. To je revoltiralo Đorđevića, koji je već na divlje napravio veliku plažu, spojio Školj sa Školjićem, malim ostrvom, čime je prekinuo plovni put i morske struje, izgradio veliki pontom, te nekoliko prizemnih kamenih kuća. On je čak ostrvo naselio jelenima i drugom divljači, pokušavajući od njega da napravi prirodni rezervat i luksuzno turističko odmaralište.

Državnim službama kojim je tada rukovodio DPS to se nije svidjelo, pa je Đorđević 2007. prodao ostrvo Subotićevoj firmi za 20 miliona eura. Cane je za kupovinu uzeo kredit od Prve banke biznismena Aca Đukanovića, brata aktuelnog šefa DPS-a i države Mila Đukanovića. Đorđević prodaje i zgradu JRB biznismenu Draganu Brkoviću za tri miliona eura, a prodaje i ruskim investitorima hotel “Admiral”.

Šinavatra je 2009. dobio crnogorski pasoš po skraćenom postupku, iako je u tom momentu bio krivično gonjen u rodnoj zemlji zbog korupcije. Prostornim planom posebne namjene je predviđena urbanizacija ostrva - gradnja hotelskih kapaciteta sa ukupno 500 ležaja, kao i marine sa 50 vezova i to upravo na dijelu koje je u vlasništvu firme “Global TS Montenegro”.

Ostrvo da bude park prirode

Nakon što od doskorašnjeg ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratka Mitrovića ni nakon pola godine nijesu dobili nikakav odgovor, Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine uputio je nedavno gotovo istovjetan zahtjev novoimenovanoj ministarki Ani Novaković Đurović da njen resor pokrene postupak kako bi ostrvo Sveti Nikola sa Tunjom dobilo status parka prirode, te se na njenu zabrani gradnja.

Dopis potpisuje pomoćnik sekretara Đorđe Zenović.

Planom posebne namjene za obalno područje na ostrvu je predviđena gradnja marine sa 50 vezova, kao i smještanih kapaciteta sa 750 kvadrata.

Zenović je izričit da ministarka predloži Vladi da donese moratorijum na gradnju na ostrvu, odnosno izbriše ono što je planom na njemu ucrtano.

”Obraćam se zahtjevom da na osnovu člana 28, stav 1 i stav 2 Zakona o zaštiti prirode da pokrenete postupak za izradu stručne studije za zaštitu ostrva Sveti Nikola (Školj) sa Tunjom, koja čini sastavni dio ostrva kao parka prirode. Naime, na svega kilometar od budvanskog Starog grada nalazi se najveće ostrvo na Južnom Jadranu, Sveti Nikola, koga mještani zovu Školj. Ostrvo se prostire na 47 hektara, od čega 90 odsto površine čine šume 4. kategorije, dok ostrvo okružuju plaže u dužini od više od 840 metara. Ostrvo obiluje bogatom florom i faunom, ono predstavlja pravi raj za ptice i sitnu divljač, a 60-ih godina prošlog vijeka su bila dovedena dva para jelena lopatara sa ostrva Brioni, koji su predstavljali svojevrsnu atrakciju”, naveo je Zenović u dopisu na koji još nema odgovora.

Bonus video: