Razgovarali o pomoći pri upisu djece iz RE populacije u školu

Beransku školu "Vuk Karadžić" za sada pohađa 35 djece iz RE populacije, dok ih je ove godine elektronskim putem upisano još petoro

1982 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Udruženje za podršku Roma i Egipćana Berane
Foto: Udruženje za podršku Roma i Egipćana Berane

Predstavnici Udruženja za podršku Roma i Egipćana Berane posjetli su danas Osnovnu školu “Vuk Karadžić" i u razgovoru sa direktoricom te obrazovne ustanove razgovarali o pomoći pri upisu djece iz RE populacije.

Prema rijećima direktorice Vesne Mojašević, tu školu za sada pohađa trideset petoro djece iz te populacije, dok ih je ove godine elektronskim putem upisano još petoro.

Posjeta je realizovana u okviru projekta "Aktivnim mjerama za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana u Beranama" koji sprovodi ta nevladina organizacija.

“Osnovna škola 'Vuka Karadžić' je otvorena za upis sve djece, koja stiču pravo na upis u ovu ustanovu, a naročito je otvorena za pripadnike RE populacije, jedini problem je nedostatak saradnika u socijalnoj inkluziji RE u oblasti obrazovanja koji bi pomagao ovoj djeci i koristio skoli pri svim izazovima u okviru školovanja djece RE populacije” - kazala je direktorica Mojašević.

Izvršni direktor Udruženja za podršku Roma i Egipćana, Sultan Beća, objasnio je da se kroz projekat koji sprovode odrzavaju radionice za roditelje djece u vezi značaja obrazovanja, održavanja dopunske nastave, učešća roditelja pri Savjetu roditelja i učešću djece u učeničkom parlamentu.

“Naša organizacija pruža svu moguću podršku pri upisu djece u školu i kroz rad naših volontera, voljna je da pomogne školi pri identifikaciji djece, vađenju ljekarskih uvjerenja i slično” - kazao je Beća.

On je podsjetio da još 160 učenika iz redova RE populacije u Beranama pohađa nastavu u OŠ "Radomir Mitrović".

“Sada bi trealo učiniti dodatni napor, uz podršku Ministarstva prosvjete, da i ova škola Vuk Karadžić dobije saradnika u socijalnoj inkluziji RE u oblasti obrazovanja” - kazao je Beća.

Prema njegovim riječima, ove godine će biti upisanih i predškolaca u JPU "Radmila Nedić”.

“Posjeta školi Vuk Karadžić i naša organizacija će u narednom periodu aktivno sarađivati sa ovom školom u cilju socijalne inkluzije Roma i Egipćana u oblasti obrazovanja” - rekao je direktor Udruženja za podršku Roma i Egipćana u Beranama.

Bonus video: