Čađenoviću našli četiri prekršaja

Bivši državni sekretar istovremeno bio u Odboru direktora “Montefarma”, nije prijavio sve prihode i imovinu

9396 pregleda 2 komentar(a)
Čađenović, Foto: Vlada/S.Matić
Čađenović, Foto: Vlada/S.Matić

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da je doskorašnji državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Veljo Čađenović prekršio četiri odredbe Zakona o sprečavanju korupcije. Među kršenjima Zakona je i to što je istovremeno više mjeseci bio i u fotelji člana Odbora direktora Apoteka Crne Gore “Montefarm”, odnosno da nije postupio po mišljenju Agencije u ovom slučaju.

Čađenović je kazao da je više mjeseci čekao mišljenje Agencije i da je u roku od 30 dana od njegovog dostavljanja dao službi nalog radi podnošenja ostavke.

”Agencija je cijenila navode Čađenovića da je u roku od 30 dana od dana dostavljanja mišljenja dao službi nalog radi podnošenja ostavke i da će o tome dostaviti dokaz, ali je našla da nisu uticali na drugačije odlučivanje u ovoj upravnoj stvari, jer je i nakon dostavljanja mišljenja nastavio da istovremeno obavlja dvije nespojive funkcije i nije pružio dokaz da je službi dao nalog radi podnošenja ostavke na jednu od dvije javne funkcije”, navodi se u obrazloženju.

U odluci Agencije se navodi da nije ni prijavio u zakonskom roku da je imenovan u Odbor direktora “Montefarm”, čime je prekršio Zakon.

Čađenović je trebalo Agenciji, prema odluci, da prijavi uvećanje imovine u vrijednosti preko 5.000 eura, a tiče se kupovine pet motornih vozila za sebe i svoju porodicu. On je kazao da nije znao da to mora prijaviti u roku od 30 dana posebnim kartonom.

U svom kartonu takođe nije prijavio sve prihode i imovinu. Osim što nije prijavio da je jedan od suvlasnika imovine u Brskutu, nije, između ostalog, prijavio sve prihode supruge od Univerziteta Crne Gore i Ministarstva i prihode kćerke iz podgoričkog Doma zdravlja od 2.250 eura.

Čađenović je kazao da nije znao da treba prijaviti imovinu koja nije u punom vlasništvu, da se radi o previdu koji se tiče prihoda supruge, a da za kćerkine nije znao.

Bonus video: