"Help" pomaže ukrajinskim izbjeglicama u Crnoj Gori

Pomoć će biti pružena u hrani, lijekovima, odjeći, školskom priboru..., saopšteno je iz te njemačke organizacije

1538 pregleda 6 komentar(a)
Foto: NVO Help
Foto: NVO Help

Njemačka humanitarna organizacija „Help“ obezbijediće pomoć za ukrajinske izbjeglice u Crnoj Gori, koje se uglavnom nalaze u Podgorici, Herceg Novom, Tivtu, Baru i Budvi.

Vrijednost pomoći, koju preko Ministarstva vanjskih poslova obezbjeđuje njemačka Vlada, iznosiće 86.182 eura.

„Help“ i mreža „Dobro djelo danas“ potpisali su Memorandum o saradnji, za distribucuju pomoći.

„Pomoć će biti pružena u hrani, lijekovima, odjeći, školskom priboru, materijalu za radionice koje se organizuju kao jedna vrsta psiho-socijalne pomoći, ljetnjim kampovima za djecu i ekskurzijama za starije, koji nemaju namjeru da napuste Crnu Goru“, kažu iz humanitarne organizacije „Help“.

Iz te njemačke organizacije naglašavaju da je glavni problem osoba, koje su sklonište potražile u Crnoj Gori, bježeći iz svojih domova zbog ruske agresije na Ukrajinu, kako u Crmoj Gori u ovom trenutku da obezbijede mjesto boravaka, hranu, obrazovanje za djecu, kurseve jezika i posao.

Pomoć će, saopšteno je, biti distribuirana kroz mrežu Dobor djelo (Dobro djelo), pet ukrajinskih volonterskih cenatra uz pomoć ukrajinske ambasade, koji su rapoređeni u ovim gradovima, gdje se uglavnom i nalazi između 6.000 do 7.000 izbjeglica. Raspodjela pomoći biće koordinisana preko Crvenog krsta Crne Gore.

„Među izbjeglima je više od 1.000 djece, najviše u Budvi, preko 600 i u Baru, oko 300. U proteklih par mjeseci šest beba je rođeno, a oko 15 mama očekuje porođaj. Najveći broj izbjeglih su žene, i to uglavnom kao samohrani roditelji.

Od ukupnog broja izbjeglih njih 80 procenata planira da ostane u Crnoj Gori, dva odsto da ide u neku treću zemlju, a ostatak njih još nijesu odlučili šta će dalje“, dodali su u saopštenju iz te organizacije.

Dodaju da je cilj akcije „omogućiti ljudima da preuzmu kontrolu nad svojim životima i žive u dostojanstvu, miru i sigurnosti“. Autorka je studentkinja smjera novinarstvo Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore, na praksi u Nezavisnom dnevniku "Vijesti"

Bonus video: