Zbog Rusa i Ukrajinaca pao promet Aerodroma Tivat

U maju zabilježen promet od samo 48.885 putnika na 803 operacije polijetanja i slijetanja aviona

6875 pregleda 16 komentar(a)
Ranije u predsezoni dnevno slijetalo i po 25 aviona a sada oko deset: Aerodrom Tivat, Foto: Sinisa Lukovic
Ranije u predsezoni dnevno slijetalo i po 25 aviona a sada oko deset: Aerodrom Tivat, Foto: Sinisa Lukovic

Aerodrom Tivat je u maju zabilježio promet od samo 48.885 putnika na 803 operacije polijetanja i slijetanja aviona.

Iako je to bolji rezultat nego u istom mjesecu prošle godine, kada Crna Gora još uvijek nije imala letove nove nacionalne aviokompanije “Air Montenegro”, ovo je značajno lošije u odnosu na maj do sada rekordne 2019. godine.

Za pet mjeseci ove godine aerodrom Tivat ostvario je ukupan promet od samo 110.847 putnika što je znatno slabije od rezultata u prethodnim sezonama, ne računajući zbog korone kriznu 2020. godinu. U odnosu na prošlogodišnji ukupan promet od 667.200 putnika, ispada da je aerodrom Tivat za pet mjeseci ove godine postigao nepunih 17% tog ostvarenja.

Glavni razlog za slab fizički obim prometa u tivatskoj vazdušnoj luci je gubitak tri od četiri največa tržišta koje je ovaj aerodrom imao: Rusije odakle avioni za Crnu Goru iz političkih razloga ne lete već treću godinu za redom, Bjelorusije gdje su isti razlozi uzrok zašto letova nema već drugu godinu za redom, te Ukrajine zbog rata koji bjesni u toj državi. Ukrajina je lani sa pet prevoznika koji su iz te države svakodnevno sa čak ukupno i po sedam letova na dan, saobraćala za Tivat iz pet gradova, bila poslije Srbije, drugo najznačajnije tržište tivatskog Aerodroma.

U toj vazdušnoj luci lani je u ovo doba godine dnevno u prosjeku opsluživano između 20 i 25 velikih putničkih aviona. Ove godine, broj prevoznika koji lete za Tivat je drastično manji nego lani, pa ovdašnji aerodrom na početku špica glavne ljetnje turističke sezone, u prosjeku opslužuje samo oko 10 aviona na dan.

Iako su neki prevoznici sa zapada i sjevera Evrope pojačali saobraćaj sa Tivtom a pojavili su se i neki potpuno novi, poput “Turkish Airlinesa”, to je bilo apsolutno nedovoljno da kompenzira ogromne minuse koje aerodrom trpi zbog prekida saobraćaja sa Rusijom, Ukrajinom i Bjelorusijom, a izostalo je i otvaranje nekih gromoglasno ranije od mendžmenta ACG najavljivanih novih tržišta, poput linije iz Rijada, kompanije “Flynas” iz Saudijske Arabije.

Bonus video: