Đurašković: Nesprovođenje odluka odbora Lakušiću naložilo ministarstvo

Smijenjeni direktor Regionalnog vodovoda optužio predsjednika borda da je targetirao i etiketirao zaposlene po nacionalnoj i političkoj osnovi

2817 pregleda 11 komentar(a)
Đurašković, Foto: Regionalni vodovod
Đurašković, Foto: Regionalni vodovod

Smijenjeni direktor Regionalnog vodovoda Josip Đurašković reagovao je na jučerašnje navode predsjednika Odbora direktora tog preduzeća Zorana Lakušića.

Tvrdi, između ostalog, da je resorno ministarstvo naložilo Odboru direktora da obustavi sprovođenje spornih, "nezakonitih i nelegitimnih odluka krnjeg" borda, kojima je Lakušić, kako navodi, "preuzimao ovlašćenja koja mu ne pripadaju, kršeći zakon i interna akta".

"Dva izvještaja Inspekcije rada i jedan Inspekcije za javne nabavke koje je Lakušić slao su pokazala nepostojanje nezakonitih postupanja u vršenju mojih ovlašćenja, a Lakušić umjesto da 'iskaže svoj odgovoran odnos prema ukupnoj javnosti u Crnoj Gori' i pruži bilo kakav konkretan dokaz svojih neutemeljenih tvrdnji, uporno nastavlja sa demagogijom, medijskim oportunizmom i floskulama. Zna dobro Lakušić da je Resorno Ministarstvo naložilo Odboru da obustavi sprovođenje spornih (nezakonitih i nelegitimnih) odluka krnjeg OD, kojima je Lakušić preuzimao ovlašćenja koja mu ne pripadaju, kršeći zakon i interna akta Društva. Resorno Ministarstvo sam obavijestio o brojnim nezakonitim odlukama i radnjama Odbora u februaru 2022. g, održan je sastanak 21.3.2022. i donijeta odluka o formiranju Komisije u Ministarstvu za utvrđivanje osnovanost navoda i usklađenost odluka OD sa Zakonom i internim aktima RV, a Odboru naloženo da obustavi izvršavanje svih odluka koje se odnose na sporna pitanja do okončanja rada Komisije", saopštio je Đurašković.

Do danas, kako je kazao, nema zvaničnog stava Komisije koja je završila sa radom . "Osim ako neodgovorni postupci Lakušića ne reflektuju prećutno stav Ministarstva i/ili ministarke – onda neka im je sa srećom, a s Lakušićem će im trebati poprilično", dodaje on.

Lakušića je optužio da je targetirao i etiketirao zaposlene po nacionalnoj i političkoj osnovi.

"Haos postoji samo u glavi i postupcima Lakušića, kao i diskriminacija koju je javno i pred svjedocima demonstrirao. Dijelio je zaposlene, sastančio sa nekima, neke ignorisao, obećavao, selektovao i manipulisao informacijama, pokušavajući da za svoj račun obezbijedi podršku koju autoritetom, zalaganjem i znanjem nije bio u stanju. Okretao je kolege jedne protiv drugih, nekima je prijetio 'krivičnim prijavama', optuživao je bez ikakvih dokaza zaposlene za kriminal i korupciju u svojim medijskim nastupima. Targetirao je i etiketirao zaposlene po nacionalnoj i političkoj osnovi. Neke je maksimalno zloupotrebio za svoje lične interese, navodeći ih na nezakonita postupanja, da bi zatim okretao glavu i ograđivao se od njih kad su snosili posledice svojih nezakonitih radnji", kazao je Đurašković.

Smatra da je Lakušić na kraju "svakog iznevjerio i kao čovjek i kao rukovodilac, odbijajući (iz inata i čiste obijesti) da potpiše uredno sačinjen i usaglašen ključni dokument koji se tiče zaštite prava zaposlenih – Kolektivni ugovor."

Tako će, ocjenjuje Đurašković, proći i novi v.d. direktor, koga, kako tvrdi, Lakušić "već navodi da preduzima nezakonite radnje".

"Lakušić jeste ugrozio vodosnabdijevanje Primorja blokadom rada RV, iako i dalje ne razumije osnovne poslovne procese –razriješnjem na 30. u mjesecu, umjesto da sačeka par dana, spriječio je potpisivanje naloga za isplate i fakture za naplatu koji se vrše na 1, u mjesecu. Kasno mu je sad za spinovanje i prebacivanje odgovornosti, za značajnu materijalnu štetu Društvu i zaposlenima je odgovoran, kao i za ugrožavanje likvidnosti i operativne spremnosti koju je prouzrokovao ovakvim tajmingom za razrješenje", saopštio je Đurašković.

Dodaje da je Lakušić za godinu "svojim činjenjem/nečinjenjem" oštetio preduzeće i za oko 50.000 eura. "Ogromnih za Regionalni vodovod, a na ime otpremnine, Odlukom Lakušića na prvoj sjednici 'počašćen' bivši predsjednik OD Budo Šaranović (DPS), za godinu dana mandata i negativan poslovni rezultat, na negodovanje i zaprepaštenje dva člana Odbora koji su glasali protiv, Dušan Vukić (URA) i Novica Bulatović, i ubrzo podnijeli ostavke na članstvo u OD", navodi smijenjeni direktor Regionalnog vodovoda.

Tvrdi da je Lakušić oštetio to preduzeće i za nepoznati iznos. "Na ime zateznih kamata na neisplaćeni dio (500.000,00 €) obaveze po kreditu EBRD; neučestvovanjem u planiranju sredstava za obaveze Društva i neusvajanjem Plana rada za 2022., OD je direktno ugrozio državne garancije, povlačenje sredstava od Osnivača, tekuću likvidnost, pripreme sistema RVS za ljetnju sezonu, a posjetom komercijalnoj banci i iznošenjem neistinitih informacija o stanju vodoizvorišta, sprječio i opstruirao isplatu dogovorenog kredita", dodaje on.

Lakušić je, tvrdi, oštetio Regionalni vodovod i za još najmanje oko 20.000 eura. "Zbog nepotpisivanja Kolektivnog ugovora, na ime izgubljenih uvećanih zarada za preko 7 mjeseci zaposlenim zaštitarima i operaterima postrojenja; i brojne druge zloupotrebe".

"Štetnim, neistinitim i proizvoljnim tvrdnjama o aktivnostima, projektima i statusu Društva i vodoizvorišta Bolje Sestre, postupao je sa lošom namjerom i u želji da kompromituje Društvo i zaposlene, ugrozi saradnju sa domaćim i stranim partnerima, dezavuiše javnost, a bez razmišljanja i odgovornosti za posljedice svojih radnji po Društvo i privredu Crne Gore", zaključio je Đurašković.

Bonus video: