Niko neće u pekare i konobare

Iako turistička privreda vapi za tim zanimanjima, u prvom upisnom roku u srednjoj školi u Budvi nije bilo interesovanja za učenje zanata koji su odlično plaćeni i za koje se odmah nalazi posao

25925 pregleda 52 komentar(a)
SMŠ Danilo Kiš Budva, Foto: Vuk Lajović
SMŠ Danilo Kiš Budva, Foto: Vuk Lajović

Iako je ove godine u odnosu na prethodne napravljen pozitivan pomak i junskom upisnom roku u prvi razred Srednje mješovite škole “Danilo Kiš” formirana odjeljenja za zanimanja kuvar i gastronom, ipak je nedovoljno interesovanja budvanske djece da budu konobari, poslastičari, pekari...

I dok turistička privreda vapi za ovim zanimanjima, interesovanje omladine i dalje je nedovoljno za stručna zanimanja.

Za razliku od minulih, ove godine, kako je “Vijestima” kazao direktor SMŠ “Danilo Kiš” Krsto Vuković, ostvaren je blagi pomak, pa su tako formirana odjeljnja od 20, odnosno 22 učenika za zanimanja gastronom i kuvar i to od djece iz Budve.

”Što se tiče zanimanja konobar, godinama nije bilo interesovanje, a ove godine u prvom upisnom roku imamo troje. Za zanimanje restorater prošle godine nije bilo prijavljenih, ove godine je njih sedmoro, dok za zanimanje poslastičar u junkom upisnom roku imamo dvoje. Vjerujem da ćemo u avgustovskom upisnom roku formirati odjeljenja za ova zanimanja”, kazao je Vuković.

Za zanimanje pekar u junskom upisnom roku nije bilo interesovanja.

Predsjednik Udruženja ugostitelja Budve Aleksandar Jovanović u razgovoru za “Vijesti” naglasio je da tokom ljetnje sezone turističkoj privredi fali oko 2.500 sezonskih radnika.

”Posljednjih godina je to vrlo izraženo jer radnici iz okruženja, koji su tradicionalno dolazili da rade na Crnogorsko primorje, su zamjenili Hrvatskom i zemljama Evropske unije, a sve zbog boljih uslova. Iako su plate značajno skočile u ugostiteljstvu u odnosu na ranije godine, što je donekle popravilo situaciju, i dalje imamo veliki problem sa sezonskom radnom snagom”, rekao je Jovanović.

Prema njegovim riječima, definitivno se moramo više bazirati na kadrove koje ćemo sami edukovati.

”U tom smislu, glavnu ulogu bi trebalo da imaju škole, čiji je zadatak da pripreme đake za turističku privredu. Država se mora aktivnije uključiti u taj problem, a privreda će sigurno dati veliki doprinos motivaciji budućih turističkih radnika”, ocijenio je Jovanović.

Naglašava da je evidentno da đaci nakon završetka srednje stručne škole vrlo lako pronalaze zaposlenje.

”I ono što je vrlo važno, za to su dobro plaćeni. Danas imate situaciju da dobar kuvar je među najplaćenijim zanimanjima u Crnoj Gori sa platom do 3.000 eura, što je više od plate premijera ili nekog ministra. Smatramo da je dualni sistem obrazovanja jako važan, da možemo pratiti razvoj budućih kadrova od samog početka školovanja, pa sve do završetka i prijema u radni odnos”, kazao je Jovanović.

Direktor Turističke organizacije Budve Nemanja Kuljača za “Vijesti” ističe da priča o nedostatku kadrova ugostiteljskih profila je opštepoznata i taj problem je svake godine sve izraženiji.

”Potrebno je osmisliti što više programa koji će učiniti ta zanimanja popularnijim, i pored toga, dati im novi kvalitet u skladu sa svjetskim trendovima. Turistička organizacija opštine Budva će u narednom periodu podržati više pograma koji za svoj cilj imaju unapređenje ovih djelatnosti. To se, prije svega, odnosi na razvoj gastronomske ponude. Gastro doživljaji su izuzetno važan dio ponude svake turističke destinacije. Zbog toga je ključno da se ovim segmentom ponude izdvojimo u odnosu na sve veću konkurenciju”, naglasio je Kuljača.

U tom smislu, kako navodi, ključno je davanje novog života tradicionalnim jelima i poslasticama sa teritorije opštine Budva koji polako nestaju i sa trpeza domaćinstava.

”Domaća jela, koja su nesumnjivo dio našeg identiteta i baštine, moraju naći svoje mjesto u ponudi budvanskih restorana. Vjerujemo da domaća kuhinja ima veoma važnu ulogu u stvaranju autentičnog doživljaja Budve. Sarađivali smo, i nastavićemo i dalje da sarađujemo sa Srednjom mješovitom školom “Danilo Kiš” i udruženjima ugostitelja, hotelijera i barmena na programima koji imaju za cilj poboljšanje kvaliteta gastro i sa njom povezane ponude. Ponudićemo više savremenih programa iz oblasti kulinarstva i posluživanja hrane koji će biti usmjereni na direktan rad sa ugostiteljima a za koji smo sigurni da će dati konkretne rezultate”, zaključio je Kuljača.

Bonus video: