Novu ličnu imaju, ali ne znaju i šta bi s njom

Većina građana koji su staru zamijenili elektronskom ličnom kartom, nisu aktivirali taj dokument, jer ne znaju da treba ili ne znaju kako. Oni koji jesu, tvrde i da je postupak aktivacije složen

59418 pregleda 34 komentar(a)
Elektronska lična izdaje se već dvije godine, Foto: Damira Kalač
Elektronska lična izdaje se već dvije godine, Foto: Damira Kalač

Većina građanki i građana koji su staru zamijenili elektronskom ličnom kartom (eLK) nije aktivirala taj dokument jer ili ne znaju da treba, a ako znaju - ne znaju kako da to učine. Među onima koji nisu aktivirali novu ličnu su i oni koji su izgubili lozinke koje se dodjeljuju prilikom preuzimanja tog dokumenta, pa su prinuđeni da eLK već i zamijene.

Iskustva pokazuju i da građani nisu dovoljno informisani o mogućnostima koje pruža elektronska lična karta i većina je koristi kao zamjenu za zdravstvenu knjižicu, dok rijetki eLK koriste za digitalno potpisivanje.

To je u najkraćem pokazao upitnik “Vijesti” o novoj ličnoj, koji je za nepuna tri dana popunilo 718 posjetilaca portala.

Na osnovu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) trebalo je da 30. marta 2020. počne s izdavanjem elektronske lične karte. To je, međutim, odloženo do ljeta iste godine, u cilju sprečavanja širenja epidemije koronavirusa. Prema podacima MUP-a od juna 2020. godine do početka maja ove oko 200 hiljada građana podnijelo je zahtjev za dobijanje tog dokumenta.

U odnosu na staru ličnu, elektronska je “pametna”. I jedna i druga mogu da se koriste i za identifikaciju u fizičkom svijetu. Elektronsku ličnu je, međutim, moguće koristiti za dokazivanje identiteta u onlajn i digitalnom prostoru, a moguće je i da građani, koristeći je, digitalno potpišu dokumenta.

”Za razliku od još važeće lične karte, koja sadrži lične podatke (koji su laserski ugravirani i vidljivi na ličnoj karti), biometrijske i druge podatke, nova eLK sadrži i sertifikate - sertifikat za elektronsku identifikaciju i sertifikat za kvalifikovani elektronski potpis. Namjena sertifikata za elektronsku identifikaciju jeste korišćenje ličnih identifikacionih podataka u elektronskom obliku koji jednoznačno određuju pravno, fizičko lice ili fizičko lice u svojstvu registrovanog subjekta, odnosno njegova primarna namjena je dokazivanje identiteta pri korišćenju dostupnih elektronskih usluga”, pojasnili su ranije iz MUP-a i resora javne uprave.

Da bi bilo moguće koristiti sertifikate sa eLK, taj dokument je neophodno aktivirati.

Lična karta aktivira se provlačenjem kroz čitač kartica. Za aktivaciju neophodno je unijeti podatke koji se dobiju prilikom preuzimanja tog dokumenta - PIN i PUK kod. Čitač može da bude sastavni dio računara, može da se kupi nezavisno, a u toku je i kampanja MUP-a i Ministarstva javne uprave u kojoj će biti podijeljeno 10 hiljada tih uređaja.

Od 718 posjetilaca portala “Vijesti” koji su popunili upitnik “Da li imate i kako koristite elektronsku ličnu kartu?”, 283 ima novu ličnu. Od tog broja tek trećina je i aktivirala taj identifikacioni dokument, dok 181 nije. Kao razlog zašto to nisu učinili, skoro polovina (98) je navela da i ne znaju da je aktivacija neophodna. Među onima koji već jesu staru zamijenili elektronskom ličnom kartom, a nisu je aktivirali, najviše je onih koji i ne znaju kako da to učine (104). Manji broj, njih 28, naveli su da su izgubili PIN/PUK.

PIN/PUK su podaci koji se nalaze u koverti koja se dobija prilikom preuzimanja nove lične. Osim što se koriste za aktivaciju dokumenta, isti podaci kasnije se koriste prilikom prijave na elektronske servise, pa je neophodno zapamtiti ih ili ih bezbjedno sačuvati. U slučaju da se PIN/PUK zaborave ili izgube, neophodno je podnijeti zahtjev za zamjenu eLK.

Lična karta
foto: MUP Crne Gore

Posjetioci portala “Vijesti” koji su popunili upitnik “Da li imate i kako koristite elektronsku ličnu kartu?”, pitani su i da opišu ukratko iskustvo od dana preuzimanja eLK - da li su dobili osnovne informacije o dokumentu u MUP-u, do samog korišćenja servisa...

Upitnik je pokazao da većina onih koji imaju eLK (87), taj dokument sada koristi umjesto zdravstvene knjižice, a tek mali broj njih (25) “pametnu” ličnu koristi i da se digitalno potpiše.

Rijetki koji su popunili upitnik navode da su od zaposlenih u MUP-u dobili pojašnjenja u vezi sa eLK, a oni koji jesu, uglavnom nisu zadovoljni.

”Dobila sam PIN, ne znam za šta će mi”, “da, dobila sam neke informacije, ali ne znam koje sve mogućnosti ima eLK”, “da, dobio sam osnovne informacije, samo nigdje ne može da se koristi elektronski potpis jer nema aparata za čitanje, koliko sam ja shvatio”, “dobila sam informacije na papiru, dosta šture i kratke”, “dobila sam informaciju da je potreban čitač, za koji ne znam da li postoji u Crnoj Gori”..., to su neki od odgovora na upitnik “Vijesti” u dijelu u kojem su posjetioci portala opisivali svoja iskustva.

”Novu ličnu kartu jedino koristim kao zdravstvenu legitimaciju i identifikacioni dokument. Kad sam je preuzimao, niko mi nije rekao ništa o tome za šta se sve može koristiti nova LK. Sve što znam o tome, saznao sam putem medija”, piše jedan od posjetilaca portala “Vijesti” koji je popunio upitnik.

Da bi eLK mogla da se koristi kao zdravstvena knjižica, neophodno je to potvrditi u nekoj od filijala Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), gdje zapravo većina građana i aktivira novu ličnu. Kada se eLK koristi umjesto zdravstvene, to znači i da se broj eLK ubuduće mora unijeti na portal ezdravlje.me - broj zdravstvene više nije validan za prijavu na sistem.

Činjenicu da zbog toga što žele da eLK koriste umjesto knjižice moraju ići u FZO, neki od posjetilaca portala koji su popunili upitnik “Vijesti” smatraju opterećujućom i komplikovanom za građane.

”Pogotovo za stariju populaciju, ali i za zaposlene. Nemaju ljudi vremena, prvo čekanja u redovima za ličnu, pa onda i čekanje za aktivaciju...”, navodi jedan od čitalaca “Vijesti”.

”Ne vidim razlog zašto nije aktivirana kada sam je preuzeo. Niti zašto automatski ne postaje zdravstvena knjižica. O ovom da mogu da je koristim onlajn, ništa nisam znao”, iskustvo je drugog.

Jedan od mlađih ispitanika ocijenio je i da je sam postupak aktiviranja eLK složen.

”Imam 23 godine, poprilično dobro baratam novim tehnologijama, međutim, proces aktivacije eLK je toliko komplikovan, zahtijeva instalaciju nekoliko softvera podržanih samo na Windows OS... Mnogo je mana, sistem je suviše komplikovan, pogotovo starijima”, napisao je on.

”Nisam dobio nikakve informacije. Proces je prekomplikovan i za informatički dovoljno pismene ljude, među kojima sam. Kako koristim Apple uređaje, ne postoji opcija da izvršim aktivaciju. Nakaradan sistem s nakaradnom pripremom i realizacijom”, piše drugi.

U jednom odgovoru navodi se i da vebsajt na kojem su pojašnjenja u vezi sa eLK (https://www.gov.me/mup/elk) “nije baš user friendly i u potpunosti jasan”.

”Trudim se da eLK koristim što je ćešće moguće, ali nažalost nema mnogo e-servisa koji rade”, dodaje taj čitalac.

Najveći broj onih koji su ispunili anketu, opisujući iskustvo prilikom preuzimanja eLK, navode da im je u MUP-u rečeno da taj dokument može da se koristi kao zdravstvena. Jedan od posjetilaca portala “Vijesti”, navodi i da nema dovoljno informacija koje se odnose na digitalni potpis - “kako, u kojim slučajevima kod državnih organa i kod drugih” može da se koristi.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Elektronsku ličnu, kako navode posjetioci portala “Vijesti” koji su popunili upitnik, koriste i da, kao fizička lica, izdaju fiskalni račun, eLK koristi se i za registraciju jednočlanog DOO (https://efirma.tax.gov.me)...

Iz MJU i MUP-a najavili su nedavno i neke nove elektronske usluge, među kojima su uvid u registar novčanih kazni, plaćanje poreza na nepokretnosti, prijava i zakazivanje termina za vjenčanje (u početku samo na teritoriji Glavnog grada), podnošenje e-prijave za smještaj u studentski, odnosno đački dom, a planirano je i da se elektronski upis, uz državne vaspitno-obrazovne ustanove, proširi na privatne vrtiće i fakultete.

Za izdavanje nove lične plaća se ista taksa kao do sada - pet eura. Stare lične karte važe najduže do 30. marta 2025. godine.

Kako dobiti besplatan čitač

MUP i MJU nedavno su pokrenuli akciju dodjele 10 hiljada besplatnih čitača. Od toga 7.000 uređaja biće podijeljeno opštoj populaciji, dok će 3.000 čitača biti dodijeljeno zajednicama koje su najviše izložene riziku od marginalizacije.

Pravo na besplatan čitač imaju svi koji podnesu zahtjev za izdavanje eLK u jednoj od područnih jedinica MUP-a. Prilikom apliciranja njima će uz potvrdu biti dodijeljen i flajer sa QR kodom, čije skeniranje vodi do kratkog upitnika. Nakon što popune upitnik, aplikanti za eLK u povratnom e-mejlu dobiće potvrdu koja sadrži lično ime i broj zahtjeva za izdavanje nove lične, uz koje će, prilikom preuzimanja tog dokumenta, dobiti i besplatan čitač.

Kad jednom dobiju eLK i aktiviraju je, građani mogu da je koriste za neki od e-servisa: da podnesu zahtjev za izdavanje i dostavljanje trajnog izvoda iz registra rođenih, uvjerenja o prebivalištu i državljanstvu, podnesu zahtjev za promjenu adrese prebivališta, zahtjev za dobijanje uvjerenja iz registra kaznene, odnosno prekršajne evidencije…

Izdavanje uvjerenja iz registra kaznene/prekršajne evidencije jedina je bespapirna i u potpunosti elektronska usluga. Ministarstvo pravde tu uslugu realizuje u saradnji s portalom edostava.me.

Dodjela besplatnih čitača realizuje se u saradnji s kancelarijom UNDP-a u Crnoj Gori i uz podršku Delegacije Evropske unije.

Fond može, MUP ne

Iz MUP-a su ranije pojasnili da njihovi službenici ne mogu da aktiviraju građanima sertifikate s lične “u cilju zaštite i bezbjednosti podataka sadržanih u koverti” i “jer bi na taj način došli u posjed navedenih podataka”.

Građani, međutim, većinom eLK aktiviraju u filijalama FZO, gdje su potencijalno izloženi istom riziku kao što bi to bio slučaj da eLK aktiviraju u MUP-u.

Da bi se to izbjeglo, ispred šaltera u FZO, makar u Podgorici, postoje tastature putem kojih građani unose sami tajne podatke (PIN/PUK), bez potrebe da te podatke saopšte službenicima Fonda.

Bonus video: