Đukanović uručio odlikovanja: Veljku Bulajiću orden prvog stepena

Odlikovani i Hajriz Brčvak, Branka Šćepanović, Branko Vujović, Boro Krivokapić (posthumno), Primorac, Jadran...

7020 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Predsjednik.me
Foto: Predsjednik.me

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović danas je povodom 13. jula - Dana državnosti, uručio odlikovanja istaknutim ličnostima, kulturnim institucijama i sportskim kolektivima za doprinos izgradnji, razvoju i afirmaciji Crne Gore, obnovi njene državnosti i značajna postignuća u različitim oblastima.

Đukanović je na ceremoniji u Vili Gorica rekao da je uvjeren kako će to biti podsticaj u fukciji daljeg napretka Crne Gore.

“Čak i kratak uvid u biografije dobitnika i potvrđuje da su odlikovanja više nego zaslužena”, naveo je Đukanović.

On je podsjetio da je orden prvog stepena dodijelio Veljku Bulajiću, jednom od najpoznatijih i najznačajnijih reditelja Crne Gore.

“Bulajićevi filmovi su jednako nagrađivani od publike kao i kod njegovih kolega. Bio je nominovan za Oskara, a vidjelo ga je preko 450 miliona gledalaca”, rekao je Đukanović.

Bulajić je, kako je rekao Đukanović, za vrijeme raspada Jugoslavije ostao na braniku najviših ljudskih i civilizacijskih vrijednosti i dizao glas da multietničku, savremenu, antifašističku Crnu Goru.

Orden crnogorske zastave drugog stepena Đukanović je dodijelio Hajrizu Brčavaku čije ime, prema riječima Đukanovića, hiljade ljudi u regionu izgovaraju sa zahvalnošću.

“On je značajno pomogao i donacijama ljekovima svojoj državi. Jednako su mu zahvalni majke i djeca iz Ukrajine”, naveo je Đukanović.

Odlikovanja povodom Dana državnosti, Milo Đukanović
foto: Predsjednik.me

Dobitnica tog ordena je i Branka Šćepanović, umjetnica koja je, prema riječima Đukanovića, proslavila izvornu pjesmu na prostoru bivše Jugoslavije i svijeta.

Dobitnik ordena drugog stepena Branko Vujović, prema riječima Đukanovića se na svim poslovima koje je obavljao isticao kao profesionalac, čestit i radan čovjek.

Orden je posthumno dodijeljen Boru Krivokapiću koji je, prema riječima Đukanovića, za života ostao neodvojivi dio istorije Crne Gore.

“Bio je među najvećim imenima jugoslovenskog novinarstva, ličnost sa stavom i intelektualnim integritetom. U mladosti se odlikovao mudrošću. Afirmisao vrijednosti NOB-a kroz koje je Crna Gora povratila svoje nacionalno ime”, rekao je Đukanović.

On je dodao da je Krivokapić bio oštar kritičar anomalija u svim sistemima, i ukazivao na opasnosti od nacionalizama.

Orden drugog stepena dodijeljen je i Matici crnogorskoj koja afirmiše multietičnost, multikulturalnost Crne Gore i koja ima zavidne rezultate u izdavačkoj djelatnosti.

Orden je dodijeljen i Vaterpolo klubu Primorac iz Kotora koji je, kako je rekao Đukanović, poznat po školi koja je iznjedrila velika imena.

Odlikovanja povodom Dana državnosti, Milo Đukanović
foto: Predsjednik.me

Odlikovan je i PVK jadran koji je, prema riječima Đukanovića, još jedan velikan plivačkog i vaterpolo sporta koji je prožet brojnim uspjesima uključujući titulu vicešampiona Evrope.

“Diči se slobodarskom, antifašističkom tradicijom na koju smo veoma ponosni”, rekao je Đukanović.

On je Orden trećeg stepena uručio Gradskoj muzici Kotora koja proslavlja 180 godina postojanja.

Reditelj Veljko Bulajić rekao je da prima odlikovanje kada je Crna Gora neposredno pred ulazak u Evropsku uniju (EU).

“Ta Crna Gora koja je preživjela mnoge nevolje i ratove ulazi u EU i to kao ravnopravni član", rekao je Bulajić.

Bonus video: