Otvoreni dan Nikšića u čast izviđača

"Jako smo ponosni što će na šestoj smotri izviđača učešće uzeti preko hiljadu izviđača iz 20 država širom svijeta"

5477 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Na Trgu slobode u Nikšiću, lokalna Turistička organizacija, u saradnji sa Savezom izviđača Crne Gore i Opštinom Nikšić, organizovala je “Otvoreni dan Nikšića”. Povod za organizaciju pomenutog događaja je VI Smotra Saveza izviđača Crne Gore koja se u Grahovu organizuje od 28. jula do 5. avgusta

"Jako smo ponosni što će na šestoj smotri izviđača učešće uzeti preko hiljadu izviđača iz 20 država širom svijeta. Posebno je važno da istaknemo da će tokom trajanja smotre svi učesnici posjetiti Nikšić i obići sve značajne kulturno-istorijske spomenike i turitičke lokalitete", kazao je Miljan Mijušković, savjetnik za turizam u Opštini Nikšić.

Direktor TO Nikšić, Mitar Barać, kazao je da im je posebno drago što je Grahovo izabrano da bude zborno mjesto izviđača iz čitavog svijeta.

"To je mjesto za koje smo izuzetno vezani i koja je za nas izuzetno važno – prije svega sa istorijskog aspekta, a onda i jer se radi o mjestu izuzetne prirodne ljepote. Trudićemo se u narednih sedam dana da promovišemo sve ono što ovaj grad čini posebnim, da vas upoznamo sa kulturom, tradicijom, kulturno-istorijskim nasljeđem i sa našim turističkim potencijalima. Trudićemo se da budemo dobri domaćini i da iz Nikšića odete sa lijepim uspomenama", kazao je Barać.

Mitar Barać
Mitar Baraćfoto: Svetlana Mandić

Odao je priznanje Savezu izviđača Crne Gore na hrabrosti da organizuju smotru i obećao im da će od TO Nikšić imati podršku za sve buduće aktivnosti.

Pored izviđačke organizacije, Crvenog krsta, nevladinih organizacija i KUD-a “Zahumlje”, učešće na „Otvorenom danu“ uzela je Turistička organizacija Trebinja.

Nikola Kokić, iz TO Trebinje, kazao je da sa kolegama iz Nikšića imaju veoma dobru saradnju koja će veoma brzo rezultirati konkretnim aktivnostima.

"Želimo da uspostavimo saradnju koja će se odnositi na zajednički turistički proizvod koji će umrežiti gradove Trebinje, Nikšić i Herceg Novi iz razloga što smatramo da ova tri grada imaju veće šanse ako se umreže kao jedinstven turistički proizvod. Planiramo ili neki model prekogranične saradnje ili neke lokalne organizacije koje će da funkcionišu na jedinstvenim principima kako bi mogli da zajednički organizujemo određene manifestacije“, kazao je Kokić i istakao da je turistička ponuda Trebinja velika, ali i mogućnost saradnje Nikšića i grada sunca i platana.

Moto smotre izviđača je „Zakorači u avanturu“, a pripremljena je i maskota – lisica Mima. Izviđači su podijeljeni u četiri naselja, a naredna četiri dana zamišljeni su izleti po sistemu rotacije, kada će učesnici posjetiti Kotor, Nikšić, znamenitosti Grahova, a kroz programski dio "Život u kampu" imaće priliku da učestvuju u brojnim edukativnim, ekološkim i sportskim aktivnostima. Planiran je i internacionali dan i predstavljanje kulture i tradicije zemalja kroz degustaciju hrane i pića, ples, pjesmu, radionice i materijale koji će pristići iz svih krajeva svijeta, dok je završni dan manifestacija rezervisan za sređivanje šume i prostora oko Grahovskog jezera, ali i za dječiji park, školsko dvorište, fasade...Nijesu zaboravili ni zabavno-muzički segment programa.

Bonus video: