U Podgorici svečano otvoren Ukrajinski centar

"Kombinovaće funkcije kriznog štaba za pružanje sveobuhvatne podrške i pomoći (od materijalne do pravne) Ukrajincima koji su zbog ruske agresije na Ukrajinu završili u Crnoj Gori, kao i kulturno-obrazovnu platformu za ukrajinsku djecu i odrasle"

5681 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori
Foto: Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori

U Podgorici je juče svečano otvoren prvi Ukrajinski centar u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Ambasade Ukrajine, centar je otvoren zajedno sa Ukrajinskom asocijacijom "Dobro djelo", uz zahvalnost Glavnom gradu i gradonačelniku Ivanu Vukoviću.

Iz Ambasade poručuju da ovaj centar "otvara kvalitetno novu stranicu u životu naše zajednice u Crnoj Gori i predstavlja solidan iskorak u samoorganizovanju lokalnih Ukrajinaca."

"Kombinovaće funkcije kriznog štaba za pružanje sveobuhvatne podrške i pomoći (od materijalne do pravne) Ukrajincima koji su zbog ruske agresije na Ukrajinu završili u Crnoj Gori, kao i kulturno-obrazovnu platformu za ukrajinsku djecu i odrasle. Izbor Podgorice nije slučajan – ovaj grad pokazuje posebno prijateljski odnos prema Ukrajini i Ukrajincima i aktivno brine o našim sunarodnicima koji su bili primorani da napuste svoje domove kao rezultat borbenih dejstava u svojoj domovini. U budućnosti je planirano otvaranje sličnih centara u Baru i Herceg Novom, što će značajno ojačati podršku ukrajinskim premještenim licima", navodi se u saopštenju.

Svečanom otvaranju su prisustvovali ambasador Oleh Herasimenko, gradonačelnik Ivan Vuković, ali i brojni predstavnici diplomatskog kora, lokalnih vlasti i ukrajinske zajednice.

Bonus video: