Gorjanc Prelević tužila Informer: "Ostaje gorak utisak da interes SPC brani ešalon kvazi-medija i novinara specijalaca"

Institut za medije Crne Gore (IMCG) izražava solidarnost sa Gorjanc Prelević i zaposlenima u Akciji za ljudska prava i, kako su saopštili, najoštrije osuđuje kampanju blaćenja koju sprovodi dio medija u Srbiji i u Crnoj Gori

20476 pregleda 37 komentar(a)
Gorjanc Prelević, Foto: Luka Zeković
Gorjanc Prelević, Foto: Luka Zeković

Izvršna direktorica Akcije za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc Prelević podnijela je tužbu protiv srbijanskog tabloida "Informer" nakon, kako navodi, "udara koordinisane i primitivne kampanje blaćenja", koja je uslijedila zbog pravne argumentacije koju je HRA uputila Vladi na temu Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Tu kampanju, kako navodi Gorjanc Prelević, ispratili su i portali iz Crne Gore: IN4S, Press, Borba i Adria.

Tužbu protiv Informera najavljuje kao prvu u nizu kojima će braniti integritet HRA i pravo na slobodu izražavanja u cilju vladavine prava.

"Poslovne aktivnosti njenog supruga, koji je u Beogradu sa još sedam lica suvlasnik na građevinskoj parceli sa SPC, su zakonite i javne, i očigledno nisu imale nikakav uticaj na djelovanje Tee Gorjanc Prelević, koje je bilo i ostalo nesebično i nepristrasno. Ostaje gorak utisak da interes SPC brani ešalon kvazi-medija i novinara specijalaca, koji su lažima i omalovažavanjem pokušali da diskredituju HRA i njenu direktoricu", navodi se u saopštenju HRA.

IMCG osudio kampanju blaćenja

Institut za medije Crne Gore (IMCG) izražava solidarnost sa Gorjanc Prelević i zaposlenima u Akciji za ljudska prava i, kako su saopštili, najoštrije osuđuje kampanju blaćenja koju sprovodi dio medija u Srbiji i u Crnoj Gori.

"Jasno se suprotstavljamo pokušaju zloupotrebe slobodnog novinarstva za targetiranje neistomišljenika. Napad ad hominem zbog javno izrečenog stava - koji je uz to podrobno pravno argumentovan i krajnje konstruktivan, nije zaštićen slobodom medija i ne spada u slobodu izražavanja", navodi se u saopštenju IMCG.

Dodaju da slobodno novinarstvo ima obavezu da štiti lična prava pojedinaca u svakom slučaju a posebno kada se ne radi o javnim funkcionerima, te da se umjesto toga, "nizom tekstova se pokušao uništiti ugled, čast i privatnost direktorice HRA koja nije na poziciji moći već samo učesnica javne rasprave."

"Time što je Gorjan Prelević neistinito okarakterisana kao „ostrašćeni srbomrzac“, zadužena za „sprovođenje srbofobije“ i sa „očitim zlim namerama“, te da je iza nje „privincijalni šovinizam odnegovan na budžetskim parama“, da mrzi Srbiju i Srpsku crkvu, da je „penthaus komita“ i „Milova ekspertica“, itd, prekršeni su etički standardi medija. Tekstovi nisu zasnovani na provjerenom činjeničnom stanju već im je cilj ponižavanje i diskreditovanje Gorjanc Prelević", poručuju iz IMCG.

Osim što su, kako zaključuju iz Instituta za medije, prekršena ljudska prava Gorjan Prelević, ovakvim tekstovima pokušava se "suzbiti dijalog, prostor za javno djelovanje i učešće u kreiranju javnih politika, utjerivanjem straha svakome ko ima drugačije mišljenje."

Bonus video: