Raičević sa Abazovićem na lokalitetu požara u Baru: Moramo ispravljati neke sistemske anomalije

"Ova situacija pokazuje još jedan izazov. A, to je rekonstrukcija dva putna pravca. Putni pravac R28 od Virpazara preko Sutormana do Bara koji je sinoć mogao da se stavi u punu funkciju, za koji smo mi sa nivoa lokalne uprave izdvojili preko 300.000 eura za izradu glavnog projekta sanacije ovog puta"

7025 pregleda 5 komentar(a)
Raičević, Abazović i Adžić, Foto: Opština Bar
Raičević, Abazović i Adžić, Foto: Opština Bar

Premijer Dritan Abazović, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić i predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević obišli su lokalitet velikog požara kod Crvene plaže i Črvanja koji je danas gotovo u potpunosti ugašen.

U saopštenju Opštine Bar navodi se da će Služba zaštite i spašavanja i druge službe ove opštine pratiti i narednih dana situaciju na ovom terenu i dežurati kako bi se spriječila pojava vatre usljed pojačanog vjetra.

"Abazović je prilikom obilaska iskazao veliku zahvalnost svima u Opštini Bar i njenim službama, naročito Službi zaštite i spašavanja, ali i drugima koji su dali doprinos da se požar stabilizuje. Premijer je apelovao na građane da budu odgovorni kako bi što prije prevazišli sezonu požara", piše u saopštenju.

Raičević je poručio da iako je iza neprespavana noć, ima mjesta zadovoljstvu, jer je nadljudskim naporima pripadnika Službe zaštite i spašavanja i njihovih kolega koje su pritekle u pomoć iz drugih opština, požar stavljen pod kontrolu.

"Ovakve kritične i krizne situacije podstiču nas na razmišljanje da moramo ispravljati neke sistemske anomalije. Izazov je bio kolegama koje su pritekle u pomoć iz Podgorice, Cetinja ili Nikšića, a trebali su da plate prolaz kroz tunel Sozina, sa druge strane pitanje je da li kao država treba da idemo u pravcu centralizovanja sistema zaštite i spašavanja, a kao treću stvar ističem da bi trebalo razmotriti koje su zakonske mogućnosti da službe zaštite i spašavanja budu izuzete od zakona o javnim nabavkama kako bi se sistemski moglo lakše obezbijediti sve ono što je neophodna oprema kako bi naše službe mogle da odgovore na sve izazove poput ovog", rekao je Raičević.

Bar, požar Bar, Črvanj požar, Črvanj
foto: Opština Bar

Ova situacija, kako je rekao, pokazuje još jedan izazov.

"A, to je rekonstrukcija dva putna pravca. Putni pravac R28 od Virpazara preko Sutormana do Bara koji je sinoć mogao da se stavi u punu funkciju, za koji smo mi sa nivoa lokalne uprave izdvojili preko 300.000 eura za izradu glavnog projekta sanacije ovog puta. Do kraja septembra predaćemo Vladi Crne Gore gotovo projektno rješenje kako bi se sa rekonstrukcijom ovog putnog pravca krenulo što prije. Uvjeren sam da će i premijer Abazović i Vlada pokazati razumijevanje za ovu potrebu, tim prije što Opština Bar izdvaja značajna sredstva, kao što je izdvojila i za putni pravac preko Mrkojevića gdje su obezbijeđena sredstva za eksproprijaciju. Mi ne tražimo ništa, već želimo i da podijelimo teret, kao što ga dijelimo i u ovakvim situacijama", istakao je Raičević.

Komandir Službe zaštite i spašavanja Bar Darko Vidaković iskazao je takođe zahvalnost svima koji su pomagali u borbi protiv sinoćnjeg požara, naročito kolegama iz drugih gradova. On je kazao da je jedan vatrogasac lakše povrijeđen i da je u dobrom stanju. Vidaković je poručio da je pravo čudo što su uspjeli da spasu sve objekte i da izbjegnu žrtve na ovom lokalitetu te da je Služba zaštite spremna da odgovori na sve izazove.

"Oni su zajednički obišli lokaciju na kojoj je danas već ugašen požar gdje je i demonstriran rad opreme Direktorata za zaštitu i spašavanje, savremeni dronovi i druga moderna tehnika koja pomaže u lakšoj borbi sa ovakvim nepogodama. Danas je na ovom potezu saobraćaj u poptunosti normalizovan i putni pravac je prohodan dok će nadležne službe sanirati nastalu štetu kako bi se izbjeglo ugrožavanje magistrale i stambenih objekata", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: